Anterus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Anterus
Anterus
Pope Anterus.jpg
Født Ukjent dato
, ukjent sted
Død 3. januar 236?
Roma
Gravlagt Catacomb of Callixtus
Yrke Geistelig, katolsk prest
Religion Den romersk-katolske kirke
Dåpsnavn Anteros
Valgt 21. november 235?
Innsatt November 235?
Saligkåret -
Helligkåret Umiddelbart etter sin død
Festdag 3. januar
Forgjenger Pontian
Etterfølger Fabian

Anterus (død 3. januar 236 (trad.) var Den katolske kirkes pave fra 21. november 235 (trad.) til sin død. Han var, ifølge Liber Pontificalis, av gresk avstamning, og sønn av en mann ved navn Romulus.

Den 28. september 235 (trad.) skal pave Pontian ha abdisert etter å ha blitt forvist til gruvene på Sardinia, noe som var jevngodt med en dødsdom. Han gjorde dette slik at man raskt skulle kunne velge en etterfølger. Anterus ble ifølge tradisjonen valgt 21. november samme år og døde etter seks uker som pave. Dette var i en periode hvor keiser Maximinus Thrax sto bak harde forfølgelser av kristne.

Ifølge de sparsommelige opplysningene som finnes om Anterus, ordinerte han en biskop for Fundi i Campania. Det blir hevdet i Liber Pontificalis at han også bestemte at notarer skulle samle helgenhistorier og relikvier, men det er liten grunn til å feste lit til denne opplysningen.

Det sies i samme bok at han led martyrdøden, men dette virker usannsynlig, ettersom Den liberianske katalog forteller at han «falt i søvn», et uttrykk som brukes om de som døde av naturlige årsaker.

Han var den første paven som ble gravlagt i Callistuskatakomben, hvor deler av gravskriften med navnet hans med greske bokstaver er funnet.


Emblem of the Papacy SE.svg
Forgjenger:
Pontian
Pave
(liste over paver)
Etterfølger:
Fabian