Antatt skyldig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Antatt skyldig
orig. Rendition
Generell informasjon
UtgivelsesårCanadas flagg 7. september 2007
USAs flagg 19. oktober 2007
Storbritannias flagg 19. oktober 2007
Frankrikes flagg 9. januar 2008
Hongkongs flagg 17. januar 2008
Norges flagg 1. februar 2008
Spanias flagg 18. april 2008
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde122 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiGavin Hood
ProdusentSteve Golin
David Kanter
Keith Redmon
Michael Sugar
Marcus Viscidi
ManusforfatterKelley Sane
MusikkPaul Hepker
Mark Kilian
SjeffotografDion Beebe
KlippMegan Gill
Foran kamera
MedvirkendeReese Witherspoon
Jake Gyllenhaal
Meryl Streep
Omar Metwally
Peter Sarsgaard
Alan Arkin
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Antatt skyldig (originaltittel: Rendition) er en amerikansk dramafilm fra 2007 regissert av Gavin Hood med Reese Witherspoon, Meryl Streep, Peter Sarsgaard, Alan Arkin, Jake Gyllenhaal og Omar Metwally i hovedrollene. Filmen handler om den kontroversielle CIA-praksisen ved ekstreme avhør som grenser til tortur, og er basert på den virkelige historien om Khalid El-Masri som ble uskyldig antatt å være Khalid al-Masri.

Handling[rediger | rediger kilde]

CIA-analytiker Douglas Freeman (Jake Gyllenhaal) briefer en nyankommet CIA-agent i ett ikke-navngitt land i Nord-Afrika (scenen ble filmet i Marrakech) da et selvmordsangrep dreper den nye agenten og atten andre mennesker. Det opprinnelige målet var en høytstående polititjenestemann, Abasi Fawal (Yigal Naor). Politimannen kommer uskadd fra dette angrepet. Egyptisk-fødte Anwar El-Ibrahimi (Omar Metwally), er en ingeniør bosatt i Chicago sammen med sin gravide kone Isabella (Reese Witherspoon) blir knyttet til en voldelig anti-amerikansk organisasjon. På vei tilbake til USA fra en konferanse i Sør-Afrika blir El-Ibrahimi anholdt av amerikanske tjenestemenn og sendt til en hemmelig fangeleir som ligger i nærheten av der selvmordsangrepet fant sted tidligere i filmen, hvor han blir avhørt og torturert. Hans kone, Isabella, blir ikke informert om denne arrestasjonen.

I mangel på mer erfarne CIA-medarbeidere, blir Douglas Freeman tildelt jobben med å observere avhøret av Anwar El-Ibrahimi, som forhøres av Abasi Fawal. Etter at Freeman stiller enkelte spørsmål til El-Ibrahimi, blir han i tvil om Anwars skyld, men hans sjef i CIA, Corrine Whitman (Meryl Streep), insisterer på at forvaringen skal fortsette. Hun rettferdiggjøre slike arrestasjoner som en nødvendighet for å redde tusenvis av sivile liv fra å bli ofre for terrorisme. Anwar El-Ibrahimi sin kone, Isabella, blir mer og mer bekymret ettersom tiden går og hun ikke hører får noe livstegn fra ektemannen. Hun reiser til Washington D.C. for å møte en gamle venn, Alan Smith (Peter Sarsgaard), som er assistenten til Senator Hawkins (Alan Arkin). Isabella trygler Smith om å finne ut hva som har skjedd med ektemannen hennes. Hun blir først informert om at det hadde skjedd en feil i Sør-Afrika og Anwar ikke befant seg på flyet til USA i det hele tatt, men Isabella viser frem kredittkort-regningen som viser at ektemannen hadde handlet om bord på flyet til USA. Smith får sakte med sikkert flere detaljer om Anwar sin arrestasjon, men han klarer ikke å overbevise senatoren eller Corrine Whitman til å frigjøre ham. Isabella konfronterer Corrine Whitman, men Whitman svarer ikke på spørsmålene hennes og later som hun ikke kjenner til den aktuelle saken. Frustrert, stormer Isabella ut av kontoret hennes, og alt stresset fører til at hun begynner å føde i korridoren utenfor kontorene.

Til slutt, innrømmer Anwar El-Ibrahimi under tortur at han fortalte en terrorist hvordan det var mulig å lage langt kraftigere bomber, og at han ble lovet 40 000 amerikanske dollar som takk for hjelpen. Douglas Freeman mistenker at dette er en falsk tilståelse for å slippe mer tortur. Anwar hevdet at belønningen skulle bli levert til ham i Sør-Afrika, men at han aldri mottok noen penger. Freemans mistanker om en falsk tilståelse blir bekreftet når han har googler navnene til de angivelige terroristene som El-Ibrahimi ga ham, og han ser at alle personene på listen tilhørte et egyptisk fotballag fra det året Anwar forlot Egypt og reiste til USA. Freeman uttrykker også tvil om Anwar virkelig ville være villig til å sette sitt eget liv, familie og jobb i fare for å motta 40 000 dollar, da hans årslønn er på 200 000 dollar i året. Uten samtykke fra sine overordnede klarer Freeman å slippe løs Anwar og sender ham til USA. Når sjefen hans ringer og beordrer Freeman til å returnere Anwar tilbake til fengselet, legger Freeman på telefonen. Kraftig provosert over urettferdigheten Anwar har gjennomgått, lekker Freeman detaljene om Anwars arrestasjon til den amerikanske pressen, og dette skaper en skandale som ydmyker Whitman og senator Hawkins.

I en parallell historie, har Abasi Fawals datter Fatima rømt hjemmefra med kjæresten Khalid. Fatima oppdager et bilde av Khalids bror, men han forteller henne ikke hva som egentlig har skjedd med ham. Fatima er uvitende om at Khalid er medlem av en terror-gruppe. Mot slutten av filmen, oppdager Fatima flere bilder av Khalid og hans bror hvor begge to holder skytevåpen, noen bilder av en sorgtynget Khalid stående over sin brors lik, og til slutt en uttalelse fra Khalid som sverger å hevne sin brors død. Fatima innser at Khalids bror møtte sin død i hendene på hennes far, og at Khalid planlegger å hevne sin brors død ved å myrde faren hennes. Det blir da åpenbart at denne parallelle historien faktisk fant sted før selvmordsangrepet i begynnelsen av filmen. Fatima finner igjen Khalid som har fått tak i en selvmordsvest og hun trygler ham om å ikke gjennomføre angrepet. Khalid nøler med å detonere vesten, og han blir derfor skutt av andre medlemmer av terror-gruppen. Vesten var bygd opp slik at selvmordsbomberen måtte slippe ett håndtak for at bomben skal eksplodere. Da Khalid blir skutt mister han håndtaket og bomben eksploderer. Fatima er en av dem som blir drept i eksplosjonen, og Abasi innser at hans datter døde for å beskytte ham.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]