Rosie Malek-Yonan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rosie Malek-Yonan
Født4. juli 1965Rediger på Wikidata (58 år)
Teheran
BeskjeftigelseSkuespiller, romanforfatter, filmregissør, skribent, teaterskuespiller, fjernsynsskuespiller, radiovert, filmskuespiller, sceneinstruktør Rediger på Wikidata
Utdannet vedSan Francisco State University
American Academy of Dramatic Arts
NasjonalitetUSA

Rosie Malek-Yonan (født 4. juli 1965 i Teheran i Iran) er en assyrisk skuespiller, artist, regissør, forfatter og menneskerettighetsaktivist fra Iran.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Rosie Malek-Yonan er en etterkommer av en av de eldste og mest prominente assyriske familiene som holder til i Teheran. Det er mulig å følge hennes assyriske røtter tilbake nesten elleve århundrer. Denne Malek-familien eller stammen kom fra den assyriske landsbyen Geogtapah nær Urmia i et område nordvest i Iran. Geogtapa var den største assyriske kristne landsbyene i denne regionen og mye av dette området hørte til Malek-Yonan familien.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Malek-Yonan gjorde sin TV-debut i 1982Aaron Spellings TV-serie, Dynastiet, umiddelbart etterfulgt av en amerikansk reklamefilm for AT&T hvor hun snakket assyrisk språk. Hun har siden spilt i mange kjente amerikanske TV-serier, filmer og skuespill. Hun har opptrådt med en rekke roller der hun spilte mot mange av Hollywoods kjente og ledende skuespillere.

Hun har blant annet spilt mot Reese Witherspoon og Jake Gyllenhaal i New Line Cinemas film Antatt skyldig som ble regissert av den Oscar-vinnende regissøren Gavin Hood. Filmen hadde premiere på Toronto International Film Festival for 2007.

Hun er en frittalende talsmann for spørsmål og problemstillinger som blir knyttet til hennes nasjon. Hun har brukt mye tid for at verden skal få opp øynene for de mange assyriske folkemordene og hvordan dagens assyrere blir behandlet i Midtøsten siden invasjonen av Irak av USA og deres koalisjonsstyrker i 2003 og deres koalisjonsstyrkene. Hun har forelest ved University of Berkeley, University of California og Woodbury University. Mange av hennes artikler blir publisert over hele verden og på mange forskjellige språk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]