António Barbosa Leão

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
António Barbosa Leão
Født17. okt. 1860[1]Rediger på Wikidata
Paredes
Død21. juni 1929Rediger på Wikidata (68 år)
BeskjeftigelseKatolsk prest (1886–), diakon (1885–), katolsk biskop (1906–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Bishop of Faro (1907–)
  • Roman Catholic Bishop of Porto, Portugal (1919–)
  • biskop (1906–) Rediger på Wikidata
NasjonalitetPortugal
Kongedømmet Portugal

António Barbosa Leão (født 17. oktober 1860 i Parada de Todeia i Paredes i Portugal, død 21. juni 1929 i Porto) var en portugisisk katolsk biskop av bispedømmet Porto.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var, ifølge José do Barreiro, sønn av bonden Manoel Barbosa og hans hustru Maria Barbosa Leão, som sendte barna sine i ung alder til Porto, bestemt for handelslære og innsats i et gullsmedverksted, og der ble han til han var tjue år.

Deretter, da han følte et kall for Kirken, gikk han for å studere ved Carmo-skolen i Penafiel, og deretter på presteseminaret i Porto.

Prest[rediger | rediger kilde]

Han feiret sin første messe den 6. august 1886 «i sitt hjemland» og i oktober samme år ble han kalt til å undervise ved Formiga-skolen, og underviste i den egenskap fagene fransk, historie og geograf».

Deretter underviste han ved Seminário dos Carvalhos, i Gaia fra 1887 til 1890, hvorfra han dro til til en menighet i Lustosa.

I 1899 reiste den nye biskop av Porto, António José de Sousa Barroso, som tidligere hadde vært biskop av São Tomé de Meliapor, rundt for å bli kjent med menighetene i sitt nye bispedømme, og fader António ledsaget ham rundt om i hans menigheter Paredes, Penafiel, Lousada og Felgueiras. Fader António hadde et ry som stor predikant. I desember 1904 trakk han seg fra øvrige oppgaver for å vie seg til forkynnelsen.

Biskop av av bispedømmet Angola e Congo[rediger | rediger kilde]

Den 2. mars 1906 ble António Barbosa Leão utvalgt til biskop av Angola e Congo, med bispesete i Luanda. Det var etter at António Mendes Belo, biskop av Angola og Congo, ble i Luanda, overført til Faro (Algarve) i hjemlandet.

Valget ble bekreftet den 2. mai, og den 26. august 1906 ble António Barbosa bispeviet av biskop António José de Souza Barroso av Porto, medkonsekrerende var titulærerkebiskop António Aires de Gouveia, og biskop Francisco José Ribeiro Vieira e Brito av Lamego.

Biskop av Algarve[rediger | rediger kilde]

To år senere mottok den før nevnte António Mendes Belo verdigheten som kardinalpatriark av Lisboa, og António Barbosa Leão ble så den neste biskop av Algarve den 19. desember 1907; han ankom fra Angola til Portugal først i april 1908.

Biskop av Porto[rediger | rediger kilde]

Den 9. juli 1919 ble han utnevnt til biskop av Porto. Som sådan var han opptatt av opplæringen av presteskapet, og kjøpte Quinta de Vilar, der seminaret var lokalisert.

Han bidro til magasinet Lusitânia.[2]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • José do Barreiro (pseudónimo de José Corrêa Pacheco de Portocarrero): Monografia de Paredes. Porto, Tipografía Mendonça (a vapôr) de Laura Couto & Pinto, rua da Picaria, 30. 1922. s. 466 - 483.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Catholic-Hierarchy.org, katolsk hierarki ID barl, www.catholic-hierarchy.org, besøkt 9. juli 2020[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Alda Anastácio: Lusitânia: revista católica mensal (1914), Hemeroteca Municipal de Lisboa, 4. november 2016, lest 22. desember 2016
  3. ^ www.catholic-hierarchy.org bar 12. mars 2024