Hopp til innhold

Ansgar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For mannsnavnet se, Ansgar (navn)
St Ansgar
Ansgar
Erkebiskop og Nordens apostel
Født801
Corbie
Død3. februar 865
Bremen
BeskjeftigelseDiplomat, misjonær (829–831), skribent, katolsk prest, katolsk biskop (831–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Roman Catholic Archbishop of Hamburg (831–865)
  • Roman Catholic Bishop of Bremen (847–865) Rediger på Wikidata
Saligkåret-
HelligkåretKort tid etter sin død
Anerkjent avDen katolske kirke og Den ortodokse kirke, spesiell status i Den danske folkekirke
Festdag3. februar
Se ogsåEkstern biografi
VernehelgenSkandinavia, Hamburg erkebispedømme, Den danske folkekirke
I kunstenSom erkebiskop

Ansgar av Bremen, Anskar eller Oscar (født 8. september? 801, død 3. februar 865) var erkebiskop av Hamburg-Bremen, men er mest kjent for misjonærvirket sitt, med tilnavnet Nordens apostel. Ansgar er skytshelgen for Skandinavia, den danske kirke og for Hamburg erkebispedømme.

Liv og virke

[rediger | rediger kilde]

Ansgar hadde tyske foreldre.[1] Hans mor døde da han bare var fem år, og kort etter forlot hans far ham som oblat, sannsynligvis til benediktinerklosteret Corbie ved elven Somme like sør for Amiens. Der ble han utdannet og ble forstander for en avdeling innen skolen. I 822 ble han sendt til de nystiftede klosteret Corvey ved elven Weser i Sachsen for som munk å lede den nye klosterskolen og dens undervisning.

Misjonsarbeid

[rediger | rediger kilde]

Ansgar hadde hatt mye kontakt med Harald Klakk, den døpte og senere fordrevne kongen av Danmark, og var den første kristne misjonæren i landet, uten å oppleve mye hell. I 829 ble han utpekt som misjonær til svenskene. Ansgar og munken Witmar kom til Birka samme året og skapte en liten menighet. Ansgar blir regnet som grunnleggeren av Svenska kyrkan.

Etter at Ansgar hadde vendt tilbake fra Skandinavia, ble han i 831 utnevnt til biskop for det nygrunnlagte erkebispedømmet Hamburg. På grunn av innenriksstridigheter ble imidlertid Frankerriket svekket. Etter Ludvigs død herjet den danske kong Hårik i Hamburg 845, og denne utpost ble oppgitt som bispesete. Bispedømmet ble sammenslått med Bremen, som ble Ansgars nye bispesete.

Cirka 851–853 vendte Ansgar tilbake til Birka, der nå kong Olof regjerte. På denne tiden skal situasjonen for den kristne misjonsvirksomheten ha blitt forverret. Den kristne menighet i Birka hadde havnet i konflikt med den hedenske befolkningen og var blitt oppløst. Ansgar var derfor nødsaget til å gjenopprette menigheten.

Han døde i Bremen i 865, og etterfølgeren, Rimbert, skrev livshistorien hans i Vita Ansgari. Ansgar er minna med statuer i Hamburg og i København og et steinkors på Björkö, der en mener Birka lå. Hans liv og gjerning er utførlig beskrevet i Adam av Bremens krønike Gesta Hammaburgensis ecclesiae pontificum fra 1070-årene.

St. Ansgar, maleri av Hans Bornemann fra 1457.

Ansgar er nevnt i Martyrologium Romanum og har minnedag 3. februar. Som helgen blir han gjerne framstilt som biskop med stav, bok og mitra. I tillegg har han gjerne en frakk eller kappe av pels for å vise at han hadde vært i det kalde nord. Han kan også holde på en modell av Hamburg domkirke.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Vikingatidens ABC, red. Carin Orrling, Statens Historiska Museum, 1995, ISBN 91-7192-984-3

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]