Anne de Mowbray, 8. grevinne av Norfolk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bryllupet mellom barna Anne Mowbray og Richard Duke of York, Schabkunstblatt 1821, William Say etter James Northcote

Anne de Mowbray (født 10. desember 1472, død 19. november(?) 1481) var den åttende grevinne av Norfolk. Hun var gift med Richard av Shrewsbury, 1. hertug av York, en av prinsene i Tower.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Anne de Mowbray ble født på Framlingham Castle i Suffolk, og var datter av John de Mowbray, 4. hertug av Norfolk og Elizabeth Talbot. Hennes besteforeldre på morssiden var John Talbot, 1. jarl av Shrewsbury og hans andre kone Margaret Beauchamp.

Da hennes far døde i 1476 ble hun en meget rik arving.[trenger referanse] John de Mowbray etterlot seg ingen andre barn. Bare fem år gammel ble hun forlovet med Richard, hertug av York, som var den fire år gamle sønnen til Edvard IV og Elizabeth Woodville. De ble gift i St. Stephens kapell i Westminster den 15. januar 1478.

Anne døde ni år gammel i Greenwich, nesten to år før hennes mann forsvant i Tower of London. Hun ble gravlagt i en blykisten i St. Erasmus av Formiaes kapell i Westminster Abbey. Da kapellet i 1502 ble ombygget til Henrik VIIs Lady Chapel ble kisten flyttet til et kloster, og den har senere forsvunnet.

I desember 1964 fant bygningsarbeidere i Stepney tilfeldigvis hvelvet kisten var satt i. Kisten ble åpnet, og hennes levninger ble analysert. Hennes røde hår var bevart, og hun var fortsatt innhyllet i likkledet.[trenger referanse] Kisten ble i mai 1965 flyttet tilbake til Westminster Abbey.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • P. M. Kendall, The World of Anne Mowbray, Observer Colour Magazine, 23. Mai 1965
  • M. A. Rushton, The Teeth of Anne Mowbray, British Dental Journal, 19. Oktober 1965
  • Stepney Child Burial, Joint press release from the London Museum and Westminster Abbey, fra 15. januar 1965
  • Roger Warwick, Skeletal Remains of a Medieval Child, London Archaeologist, Vol. 5 No. 7, sommeren 1986Forgjenger:
 John de Mowbray 
Grevinne av Norfolk
Etterfølger:
 Linjen utdødd