Anne de Mowbray, 8. grevinne av Norfolk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Anne de Mowbray (født 10. desember 1472, død 19. november(?) 1481) var den åttende grevinne av Norfolk, og var gift med Richard av Shrewsbury, 1. hertug av York, en av prinsene i Tower.

Hun ble født på Framlingham Castle i Suffolk, og var datter av John de Mowbray, 4. hertug av Norfolk og Elizabeth Talbot. Hennes besteforeldre på morssiden var John Talbot, 1. jarl av Shrewsbury og hans andre kone Margaret Beauchamp.

Da hennes far døde i 1476 ble hun en meget rik arving; John de Mowbray etterlot seg ingen andre barn. Bare fem år gammel ble hun forlovet med Richard, hertug av York, som var den fire år gamle sønnen til Edvard IV og Elizabeth Woodville. De ble gift i St. Stephens kapell i Westminster den 15. januar 1478.

Anne døde ni år gammel i Greenwich, nesten to år før hennes mann forsvant i Tower of London. Hun ble gravlagt i en blykisten i St. Erasmus av Formiaes kapell i Westminster Abbey. Da kapellet i 1502 ble ombygget til Henrik VIIs Lady Chapel ble kisten flyttet til et kloster, og den har senere forsvunnet.

I desember 1964 fant bygningsarbeidere i Stepney tilfeldigvis velvet kisten var satt i. Kisten ble åpnet, og hennes levninger ble analysert. Hennes røde hår var bevart, og hun var fortsatt innhyllet i likkledet. Kisten ble i mai 1965 flyttet tilbake til Westminster Abbey.


Forgjenger:
 John de Mowbray 
Grevinne av Norfolk
Etterfølger:
 Linjen utdødd