Hopp til innhold

Stepney

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stepney
Winterton House, en av de mange store boligblokkene i Stepney
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktTower Hamlets
Admin. grevskapStor-London
Seremon. grevskapStor-London
StatusSted i Indre London
PostnummerE1
Befolkning16 238 (2011)
Kart
Stepney
51°30′55″N 0°02′46″V

Stepney er et område i det østlige sentrale London, i bydelen Tower Hamlets. Det ligger mellom hovedgatene Mile End Road og Commercial Road, og betjenes av Stepney Green undergrunnsstasjon. Bosetningen vokste fram fra en landsby i middelalderen rundt sognekirken St. Dunstan's church og et bosetningsmønster på 1400-tallet som et bånd langs Mile End Road. Bosetningen utviklet seg raskt fra 1800-tallet, hovedsakelig ved immigrantsarbeidere og fortrengte fattige fra London, og fikk et omdømme som et fattig, overbefolket, voldelig og preget av politiske dissenter.[1]

Det første samfunnet utviklet seg rundt kirken dedikert til Dunstan av Canterbury, som ble grunnlagt i 923. Dets stedsnavn er nedtegnet en gang rundt år 1000 som angelsaksiske Stybbanhyð, «Stybbas landssted». Domesday Book fra 1086 oppgir navnet som Stibanhede og sier at landet var eid av biskopen av London og var 30 hider stor, hovedsakelig benyttet for plogland, enger, og skogland for 500 griser og 4 møller. Det var over 100 leilendinger, fordelt mellom bønder som pløyde landet, og husmenn som hjalp til i bytte for en hytte eller lite hus.[2]

Fram til slutten av 1700-tallet var Stepney dominert av hagebruk som forsynte London med matvarer. Da ble det bebygd av jødiske immigranter. Det jødiske innslaget ble etter hvert så stort at biskopen av Stepney klagde til myndighetene over at kirkene ville bli «stående som øyer i et fremmed hav». Han fikk støtte fra det lokale parlamentsmedlemmet William Evans-Gordon og British Brothers League, som forsøkte å reise en opinion mot jødisk innvandring. Arbeidet resulterte i loven Aliens Act av 1905, som innførte begrensninger på innvandring til Storbritannia.

På 1930-tallet kom en del nye innflyttere – tyske jøder og andre – på flukt fra nazismen. Stepney ble utsatt for omfattende bombing under krigen, og 1/3 av bebyggelsen ble totalt ødelagt. Den 27. mars 1945 ble 131 mennesker drept da en V2-rakett traff Stepney.

Etter krigen ble Stepney gjenoppbygd med triste, knapt beboelige offentlige boliger. Stepney ligger med for stor avstand både til City og til Themsen til at bydelen har fått nyte godt av de omfattende byfornyelsesprosjektene som i de seinere åra er blitt andre deler av East End til del.

I 1911 fant Sidney Street-beleiringen sted i Stepney. To ettersøkte forbrytere omkom i en brann etter skuddveksling med politi og soldater.

Fotballspilleren Ashley Cole og skuespilleren Steven Berkoff kommer herfra.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Hibbert, Christopher; Weinreb, Ben (2008): The London Encyclopaedia, Pan Macmillan, ISBN 1-4050-4924-3, s. 877
  2. ^ Domesday Book – A Complete Translation, Folio 127V: MIDDLESEX. Penguin Books. Nov 2002. ISBN 0-14-100523-8

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]