Stepney

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Stepney
Stepney
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:Tower Hamlets
Admin. grevskap:Stor-London
Seremon. grevskap:Stor-London
StatusSted i Indre London

Winterton House, en av de mange store boligblokkene i Stepney

Stepney er et område i det østlige sentrale London, i bydelen Tower Hamlets. Det ligger mellom hovedgatene Mile End Road og Commercial Road, og betjenes av Stepney Green undergrunnsstasjon. Navnet kommer av Stibba, som var en angelsaksisk høvding. Like siden Stepney ble bygd som en forstad til London på 1700-tallet har den vært blant byens fattigste områder.

Stepney er omtalt som kirkegods i Domesday Book fra 1085. Fram til slutten av 1700-tallet var Stepney dominert av hagebruk som forsynte London med matvarer. Da ble det bebygd av jødiske immigranter. Det jødiske innslaget ble etter hvert så stort at biskopen av Stepney klagde til myndighetene over at kirkene ville bli «stående som øyer i et fremmed hav». Han fikk støtte fra det lokale parlamentsmedlemmet William Evans-Gordon og British Brothers League, som forsøkte å reise en opinion mot jødisk innvandring. Arbeidet resulterte i Aliens Act av 1905, som innførte begrensninger på innvandring til Storbritannia.

På 1930-tallet kom en del nye innflyttere – tyske jøder og andre – på flukt fra nazismen. Stepney ble utsatt for omfattende bombing under krigen, og 1/3 av bebyggelsen ble totalt ødelagt. Den 27. mars 1945 ble 131 mennesker drept da en V2-rakett traff Stepney.

Etter krigen ble Stepney gjenoppbygd med triste, knapt beboelige offentlige boliger. Stepney ligger med for stor avstand både til City og til Themsen til at bydelen har fått nyte godt av de omfattende byfornyelsesprosjektene som i de seinere åra er blitt andre deler av East End til del.

I 1911 fant Sidney Street-beleiringen sted i Stepney. To ettersøkte forbrytere omkom i en brann etter skuddveksling med politi og soldater.

Fotballspilleren Ashley Cole og skuespilleren Steven Berkoff kommer herfra.

Storbritannias geografi-stubbDenne Storbritannias geografi-relaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.