Anna Järvinen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anna Järvinen
Anna Päivikki Järvinen
Født16. apr. 1970[1]Rediger på Wikidata (54 år)
Helsingfors
BeskjeftigelseSanger, komponist Rediger på Wikidata
EktefelleMattias Palme
NasjonalitetSverige
Musikalsk karriere
SjangerPopmusikk
Aktive år1995
PlateselskapHäpna, Universal Music
IMDbIMDb
Ensemble(r)
Dungen

Anna Päivikki Järvinen (født 16. april 1970 i Helsingfors, Finland) en sverigefinsk komponist, vokalist og musiker som tidligere var med i bandet Granada før gruppen ble oppløst i 2003. Järvinen startet så en solokarriere, og har så langt gitt ut tre album og samarbeidet med artister som Olle Ljungström, Melody Club, Dungen og Björn Olsson.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Som seksåring flyttet Järvinen til Stockholm sammen med sin mor. Hun sang med det svensk pop-bandet Granada fra midten av 90-tallet til 2003, da bandet ble oppløst.[2] Etter å ha blitt refusert av flere plateselskaper, utga til slutt det svenske plateselskapet Häpna hennes debutalbum Jag fick feeling i november 2007. Her spiller hun mild og vakker folk-pop med Dungen i ryggen.[3] Albumet fikk strålende kritikker. Jan Gradvall har beskrevet henne på følgende måte: ”Anna Järvinen stiger frem som en av Sveriges mest originale og begavede artister.” Albumet ble nominert til fire Grammy-priser, og ble hyllet i pressen. Sonic kalte albumet "den mest personlige og forløsende svenskspråklige debut siden Känn ingen sorg för mig Göteborg”. Albumet har også vakt oppsikt i Järvinens hjemland Finland, og hun turnerte begge land høsten 2007 og våren / sommeren 2008.[4]

I 2009 slapp Järvinen sitt andre album Man var bland molnen, som ble nominert til tre svenaske Grammy-priser.[4] Platen ble mottatt akkurat som debuten med hyllende anmeldelser. Musikkskribenten Jan Gradvall skrev i sin anmeldelse at "Järvinen står denne gangen frem som en av de mest originale og talentfulle kunstnere."[5] Samme sang hun en duett med Olle Ljungström på sistnvntes album Sju. I desember 2009 fikk hun sammen med "Melody Club" en hit med julesangen "I Don't Believe in Angels".

Den 5. februar 2010 var hun gjesteartist i SVT-programmet På spåret, og i november 2010 deltok hun i en hyllestalbum til dikteren Sonja Åkesson, med de to tonesatte diktene "O, ur Hästens öga" og "Ajajaj". Under Grammy-pris-utdelingen i 2011 fremførte Järvinen sammen med Nina Kinert, Karla-Thérèse Kjellvander og The Rockridge Brothers Håkan Hellströms "Vid protesfabrikens stängsel". På sitt tredje album ”Anna Själv Tredje” (Stranded Rekords) har hun fått med seg og på albumet medvirker blant andre Gustav Ejstes og Reine Fiske fra Dungen, Joel Alme, Jacob Öhrvall med flere som musikere, en konstellasjon som virkelig fremmer det beste både hos Järvinen og medmusikantene. Albumet ble spilt inn i Göteborg av Mattias Glavå. Den første singelen fra albumet er sangen "Lilla Anna".

Den 9. november 2011 ble det annonsert at Anna ville stille med sangen "Porslin" i Svenske Melodi Grand Prix 2012[6]. Sangen er skrevet av Martin Elisson ("Bad Cash Quartet", "Hästpojken") og Björn Olsson ("Soundtrack of our lives"). "Det er en ballade. En klassisk Bjørn Olsson-låt. Vakker og smektende," sa Martin Elisson til Aftonbladet[7].

Hun arbeider også som kunst- og engelsklærer ved skolen på Käppala Lidingö.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

  • Jag fick feeling (2007)
  • Man var bland molnen (2009)
  • Anna själv tredje (2011)

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]