Anna Dorothea Therbusch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Selvportrett med lorgnett. Malestilen hennes er gjenkjennelig ved at konturer og overganger mellom farger gjerne er litt uklare. Hun var nærsynt, og datidens linseteknikk kan ha hatt betydning.

Anna Dorothea (Lisiewski) Therbusch (født 23.juli 1721 i Berlin - død 9. november 1782 i samme by) var en prøyssisk malekunstner som stilmessig tilskrives rokokkoepoken. Av verkene er ca. 200 kjent i dag, hvorav 85 er portretter.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Selv om hun var født som datter av en hoffkunstner, (Georg Lisiewski), var det ikke vanlig på den tid at kvinner ble profesjonelle malere. Hun var i sin tid anerkjent som en dyktig portrettør både med normalstørrelse og i miniatyrformat, og fikk kunder blant adelen.

Hun, en søster og en bror fikk opplæring av faren fra tidlig barndom, og de ble snart betraktet som maleriske vidunderbarn. Karrieren tok imidlertid en foreløpig slutt da hun giftet seg med vertshusholder Ernst Friedrich Therbusch som 21-åring, og brukte tiden til å hjelpe med driften av stedet. Da hennes «ekteskapelige forpliktelser» var over, tok hun opp igjen malingen (ca. 1760) «som en nærsynt og middelaldrende kvinne». Deretter viet hun resten av livet sitt til kunsten.

De første maleriene fra tiden etterpå finnes i Stuttgart, med et portrett av hertug Karl Eugen og i alt 18 hurtigmalte portretter til slottets galleri. Hun ble æresmedlem av Stuttgart kunstakademi, og arbeidet der og i Mannheim til hun dro til Paris i 1765. Selv om hun ble godt mottatt av det kongelige kunstakademiet, og fikk en utstilling med god omtale fra Denis Diderot, som ellers var fryktet for sine kritikker, ble hun ikke noen suksess. Hun ble medlem av akademiet og flyttet sammen med Diderot i 1767. Selv uten suksess mht. salg, er Paris-tiden regnet som hennes mest kreative periode.

Allerede på den tid var Paris en dyr by å leve i. Hun forlot byen og dro hjemover via Brussel og Nederlandene. Vel hjemme i Preussen ble hun en ledende portrettør for Fredrik den store av Preussen, og utførte veggmalerier med mytologiske scenerier på hans nye slott Sanssouci. Hun portretterte også Katarina den store av Russland. Selv om hun aldri besøkte Russland ble bildene hennes ofte kjøpt opp av russiske samlere.

Hun døde som 61-åring, og er gravlagt på Dorotheenstadt kirkegård. Kirken ble ødelagt under annen verdenskrig, men gravsteinen over henne er intakt.

Forholdet hennes til Diderot inspirerte Éric-Emmanuel Schmitt til å skrive teaterstykket Der Freigeist (Den frie sjel/ånd) også kjent som Der Libertin (Libertineren).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]