Anna Bache-Wiig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anna Bache-Wiig
Født19. september 1975 (43 år)
Mor Sylvi Penne
Utdannet ved Statens teaterhøgskole
Beskjeftigelse Forfatter og skuespiller
Nasjonalitet Norge Norsk
Språk Norsk
Aktive år1988–
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Anna Bache-Wiig (født 19. september 1975) er en norsk forfatter og skuespiller.

Anna Bache-Wiig er datter av Harald Bache-Wiig, professor i nordisk litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo, og Sylvi Penne, professor i norsk ved Høgskolen i Oslo. Anna Bache-Wiig vokste opp i Bærum og var i flere år medlem av Bærum Barneteater.

Bache-Wiig debuterte som skuespiller i NRKs ungdomsserie Borgen skole i 1988. Siden den gang har hun gått på Romerike Folkehøgskole og Statens Teaterhøgskole. Etter endt utdanning har hun medvirket i blant annet NRKs dramaserie Lekestue fra 2002 og TVNorge-serien NAV (2012), samt filmene Buddy (2003) og Naboer (2005). Hun har også vært tilknyttet Trøndelag Teater hvor hun blant annet spilte tittelrollen som Hedda Gabler i 2006, og mottok en Hedda-nominasjon for tolkningen, og Den Nationale Scene. I 2014 og 2016 spilte hun rollen som Inger Marie Steffensen i NRK TV-serien Mammon (del 1 og 2); som henholdsvis journalist og politisk rådgiver.

I 2003 debuterte Bache-Wiig som forfatter med romanen Det aller fineste, der hun gir et innblikk i tilværelsen som tenåring på slutten av 1980-tallet. Romanen fikk gode anmeldelser og ble også tatt godt imot av publikum. I 2005 ga hun ut sin andre roman, Sommernattsdrømmen, og i 2009 kom hun ut med romanen Lasses hus. Våren 2010 ga Anna Bache-Wiig ut sin første billedbok Don Fridtjof. Boken kom ut på Cappelen Damm og er illustrert av Lisa Aisato.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)