Ann Beate Tempelhaug

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ann Beate Tempelhaug
Født1954Rediger på Wikidata
Mosjøen
BeskjeftigelseKeramiker Rediger på Wikidata
Utdannet vedKunst- og designhøgskolen i Bergen
EktefelleEirik Gjedrem
NasjonalitetNorge

Ann Beate Tempelhaug (født 1954 i Mosjøen i Nordland) er en norsk keramiker, bosatt i Søgne i Vest-Agder. Hun arbeider som keramiker, med hovedvekt på dreiing og modellering i steingods og porselen.[1]

Tempelhaug er utdannet ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen (tidligere Bergen Kunsthåndverksskole), med diplomeksamen i 1981. Hun flyttet til Søgne i 1992, og etablerte seg der med eget verksted sammen med sin ektefelle Eirik Gjedrem, som også er keramiker.[2] I årene som fulgte, deltok hun på en rekke gruppe- og separatutstillinger og mottok flere stipender. I 1985 mottok hun Bergen kommunes kunstnerstipend, og i 1991 mottok hun Statens treårige arbeidsstipend. Hun er innkjøpt av Norsk kulturråd flere ganger, Riksgalleriet, KODE kunstmuseene i Bergen, Sørlandets kunstmuseum, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Sogn og Fjordane Kunstmuseum og Vestlandske kunstindustrimuseum. Utsmykninger av henne, finnes blant annet på Gullfaks C-plattformen, Det juridiske fakultet (UiB), Bibliotek og idrettshall i Vestnes, Møre og Romsdal, Bjønnes omsorgssenter, Nøtterøy og på Postterminalbygget i Mosjøen.

I de senere år har Tempelhaug hatt flere større separatutstillinger. Hennes arbeider – ofte fat i stort format – blir beskrevet som skulpturelle og monumentale, gjerne med sarte tegninger og fargenyanser i overflaten.[3] På senhøsten 2015 viste Bomuldsfabriken Kunsthall, avd. ARTendal en separatutstilling med hennes kunst med tittelen Det er ingen natt mer. Våren 2016 ble hun valgt ut til å delta på messen Collective Design Fair i New York i regi av Galleri Format.[4]

Ann Beate Tempelhaug har vært medlem i Kunstnerisk råd i Format, Oslo (1991-1994) og i kunstnerisk råd ved Agder Kunstsenter ( tidligere Sørlandets Kunstnersenter) 1995-1996. Hun er medlem i Norske kunsthåndverkere Agder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Harald Solberg: Norsk kunsthåndverkere Agder, s. 32 og 56.
  2. ^ Torgeir Eikeland: «Brennende kjærlighet i prestegården» i Fædrelandsvennen, 27. juni 2014, s. 35
  3. ^ Bomuldsfabriken kunsthall: «Det er ingen natt mer», 13. desember 2015, http://bomuldsfabriken.no/artendal_program/ann-beate-tempelhaug/ (besøkt 4. august 2016)
  4. ^ Anne Gunn Pedersen: «Ann Beate Tempelhaug stiller ut i New York», Søgne og Songdalen budstikke på nett, 5. april 2016, http://www.bsnett.no/ (besøkt 4. august 2016)