Hopp til innhold

Angam-dagen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Angam-dagen er en helligdag på øystaten Nauru.

Det nauriske ordet angam betyr «jubileum», «feiring», «å ha triumfert over motgang», «å ha nådd et mål» eller «å komme hjem».

Hver 26. oktober har man angam-dagen som en nasjonal helligdag på Nauru. Angam-dagen er en dag for refleksjon og feiring for det nauriske folket. To ganger i landets historie har befolkningen falt til under 1 500. Den nauriske folkegruppa ble ansett å være i faresonen for utryddelse. Begge gangene kom folket seg og nådde det magiske tallet 1 500, et nummer som regnes som et nødvendig antall for ei folkegruppe, og det ble erklært angam-dag. Den første «angam-babyen» kom i 1932, og den andre i 1949.

Før angam

[rediger | rediger kilde]

Det første målet kom i 1919 like etter første verdenskrig, de den tyske okkupasjonen av Stillehavet og Nauru kollapset, og Nauru kom under Australias, New Zealands og Storbritannias mandat. Den australske administrerende, general Griffith, holdt en folketelling, og forklarte i et møte med øyas høvdinger at befolkningstallet var lavt, og ikke burde være under 1 500. Det ble erklært at når tallet 1 500 ble nådd, skulle det bli en nasjonal helligdag som skulle feires hvert år. Denne dagen ble kjent som angam-dagen. I tillegg ville babyen som ble dette bli angam-babyen og motta æresgaver.

Første angam

[rediger | rediger kilde]

Etter 13 år talte Naurus befolkning 1500 personer. Den første Angam-babyen ble født 26. oktober 1932. Senere skulle det imidlertid bli nok en «angam-dag». Under den japanske okkupasjonen av Nauru under andre verdenskrig ble 1 201 personer deportert til arbeidsleirer i Chuuk. Ved krigens slutt vendte bare 737 tilbake, slik at det totalt bare var omtrent 1400 innbyggere. Den første «angam-babyen» som nå var blitt 13 år gammel, kom aldri tilbake fra Chuuk, men døde som mange andre deporterte av underernæring eller bakterielle sykdommer.

Andre angam

[rediger | rediger kilde]

Etter andre verdenskrig viste det seg at Nauru igjen måtte gjøre en innsats for å øke folketallet, kappløpet mot en ny «angam-baby» ble startet. Den 31. mars 1949 feiret innbyggerne i Boe fødselen til Bethel Adam, som sørget for at Nauru nok en gang kunne feire sin «angam-dag». Selv om Bethel Adam ble født på en annen dato, har man beholdt angam-feiringen på den opprinnelige datoen, 26. oktober.

Autoritetsdata