Andrzej Łobaczewski

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Andrzej Łobaczewski
Født25. mai 1921Rediger på Wikidata
Kraków
Død1. nov. 2007[1]Rediger på Wikidata (86 år)
Rzeszów
BeskjeftigelsePsykiater, sosiolog, sakprosaforfatter Rediger på Wikidata
Utdannet vedDet jagellonske universitet (studieretning: psykiatri)
NasjonalitetPolen
FagfeltPonerologi, psykopatologi, klinisk psykologi

Andrzej Łobaczewski (1921–2007) var en polsk psykolog og psykopatolog kjent for sitt arbeid innen politisk psykologi og for utviklingen av begrepet patokrati. Han er best kjent for sin bok Political Ponerology: A Science on the Nature of Evil Adjusted for Political Purposes, hvor han undersøkte hvordan ondskap kan manifestere seg i politiske systemer.

Liv og karriere[rediger | rediger kilde]

Łobaczewski ble født i 1931 i Polen. Hans akademiske karriere ble påvirket av de politiske omveltningene i Polen under og etter andre verdenskrig. Han studerte psykologi ved universitetet i Polen, hvor han utviklet en interesse for politisk psykologi og psykopatologi.

I Polens tid under kommunistisk styre ble Andrzej Łobaczewski særlig hardt forfulgt, ettersom fokuset for hans forskning var politisk makt og hvordan den kan misbrukes. Hans kritiske syn på autoritære regimer førte til at han ble ansett som en politisk trussel av kommunistregimet. Dette påvirket både hans profesjonelle og personlige liv.

På grunn av sensur og undertrykkelse i Polen under kommunismen, var Łobaczewski ikke i stand til å publisere sitt livsverk, Political Ponerology. Det var først etter at han flyktet til USA på 1980-tallet at han kunne fullføre og utgi boken.[2] Publiseringen i eksil førte til at hans teorier og innsikter ble tilgjengelige for et bredere internasjonalt publikum. Political Ponerology tilbyr en detaljert og unik analyse av hvordan ondskap kan infiltrere og prege politiske systemer, særlig gjennom personer med psykopatiske og andre patologiske trekk i posisjoner av makt.

Politisk ponerologi[rediger | rediger kilde]

Han sammenfattet sine observasjoner og studier av politiske ledere i kommunistregimer i sitt verk Politisk ponerologi, hvor han utdyper hvordan politiske systemer kan bli dominert av personer med psykopatiske trekk, et fenomen han definerer som «patokrati».[3] Boken tilbyr en omfattende analyse av dynamikken og mekanismene som ligger til grunn for hvordan og hvorfor slike systemer oppstår, utvikler seg og opprettholdes.

Politisk ponerologi er et begrep som stammer fra det greske ordet poneros, som betyr ondskap. I teologien berører det ondskapens forhold til Gud.[4] Ponerologi som vitenskapelig disiplin fokuserer på studiet av ondskapens natur, opprinnelse og manifestasjoner, spesielt i forhold til politisk makt og sosiale strukturer. Med sin bakgrunn i psykologi, var Łobaczewski spesielt interessert i hvordan patologiske personlighetstrekk, som psykopati, kan påvirke og infiltrere politiske systemer. Dette kan føre til etableringen av styresett preget av undertrykkelse, tyranni og menneskelig lidelse, og gir et viktig perspektiv på samspillet mellom psykologi og politikk.

Politisk ponerologi fokuserer på ideen om at ledere og de som stiger til maktposisjoner i visse politiske systemer, spesielt totalitære regimer som nazismen og kommunismen, ofte kan ha psykopatiske eller andre patologiske personlighetstrekk. Disse individene er karakterisert ved manipulerende atferd, mangel på empati og en tendens til brutalitet og undertrykkelse. Łobaczewski argumenterer for at slike individer kan forvandle et politisk system til et patokrati – en regjeringsform hvor ondskap blir en norm og påvirker alle sosiale og politiske strukturer – kommer til makten.

Łobaczewski baserte sin teori på personlige observasjoner og erfaringer under både nazistisk og kommunistisk styre i Polen. Hans arbeid er anerkjent for å ha bidratt til en dypere forståelse av hvordan politiske systemer kan bli korrupte og ondskapsfulle gjennom innflytelsen av patologiske ledere og forvaltere.

Ettermæle og innflytelse[rediger | rediger kilde]

Łobaczewskis innsats har hatt varig innflytelse på studiet av politisk psykologi og har bidratt til en bedre forståelse av sammenhengen mellom psykopati og politisk makt. Hans teorier er fortsatt gjenstand for debatt og analyse i akademiske kretser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ MAK, «Łobaczewski, Andrzej (1921-2007)», PLWABN-ID 9810690142605606, besøkt 13. november 2023[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Taylor, Steve (Juli 2019). «Pathocracy». Psychology Today. Besøkt 13. november 2023. 
  3. ^ Łobaczewski, Andrzej (2006). Political Ponerology: A Science on the Nature of Evil Adjusted for Political Purposes (engelsk). Canada: Red Pill Press. ISBN 978-1897244258. 
  4. ^ Nitzsch, C.I. (1849). System of Christian doctrine. T. & T. Clark. s. 130. Besøkt 18. oktober 2014.