Andromakhe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Andromakhe sørger over Hektor
Maleri av Jacques-Louis David

Andromakhe (gresk: Ἀνδρομάχη) var i gresk mytologi den hengivne og trofaste hustruen til den trojanske helten Hektor, og mor til Astyanax. Hun ble født og oppfostret i kilikianske Theben,[1] der hennes far kong Eetion var regent. Hun var søster av Podes, som ble drept av Menelaos i Trojakrigen.

Navnet Andromakhe betyr noe i retning av «en manns kamp», fra ἀνδρός (andros) «av en mann» og μάχη (makhē) «kamp».[2]

I løpet av Trojakrigen ble Hektor drept av Akilles, og deres sønn Astyanax ble kastet fra bymurene av den greske herolden Talthybios. Akilles' sønn Neoptolemos tok Andromakhe som sin frille og Hektors bror Helenos som slave. Med Neoptolemos ble hun mor til Molossos (stamfar til molossierne i Epirus i sørlige Albania). I henhold til Pausanias [3] ble hun også mor til Pielos og Pergamos. Da Neoptolemos døde giftet Andromakhe seg med Helenos, sin tidligere svoger, og ble dronning av nevnte Epirus. Pausanias har antydet at Helenos' eneste sønn Kestrinos hadde Andromakhe som mor. Til sist dro hun til Pergamon for å leve med sin sønn Pergamos og døde der i høy alder.

I antikkens litteratur[rediger | rediger kilde]

Andromakhe portretteres av tragedieforfatteren Evripides i skuespillet Andromakhe fra ca. 428-425 f.Kr.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Det vil si byen Theben i Kilikia i motsetning til Theben på det greske fastlandet. Den nøyaktige lokaliseringen til kilikianske Theben er usikker, men er antatt å ligge i eller i nærheten av Troas.
  2. ^ Campbell, Mike: «Andromache» i: Behind the Name. Arkivert fra originalen den 10. desember 2007.
  3. ^ Pausanias: Hellas' beskrivelse, 1.11.1.