Neoptolemos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Neoptolemos
EktefelleHermione
Andromakhe
Lanassa
Partner(e)Lanassa
FarAkilles[1][2]
MorDeidamia[1][2]
Barn
10 oppføringer
Molossus
Pielus
Pergamus
Amphialus
Pandarus
Argus
Danae
Dorieus
Eraus
Eurymachus

Neoptolemos dreper Priam. Gresk amfora, Louvre.

Neoptolemos (gresk: Νεοπτόλεμος, «Ny krig»)[3] eller Pyrrhos, er i gresk mytologi sønn av krigeren Akilles og prinsesse Deidamia.

Akilles ville ikke kjempe i trojanerkrigen, derfor kledde han seg ut som kvinne og skjulte seg hoffet til kong Lykomedes av Skyros. I løpet av den tiden hadde han en affære med prinsesse Deidamea som fødte Neoptolemos.

Ti år senere i krigen, etter at Akilles og Ajax den store døde og det ikke var tegn til seier for grekerne, fanget grekerne desperat den trojanske seeren Helenos og tvang ham til å fortelle dem hvordan de kunne ta Troja. Helenos avslørte at de kunne beseire Troja dersom de kunne få tak i Herakles' giftige piler (da i Filoktetes eie), stjele Palladiumet (som førte til byggingen av den berømte trehesten av Troja) og overtale Akilles sin sønn til å slutte seg til krigen. Grekerne fikk i all hast tak i Neoptolemos ved Skyros og brakte ham til Troja.

I motsetning til Akilles, en edel kriger som viste Priamos nåde, var Neoptolemos rå og brutal. Han drepte Priamos, Eurypylus, Polyxena, Polites og Astyanax, blant andre og tok Helenos og Andromakhe som slaver etter krigen. Med Andromakhe, Helenos og Føniks, seilte Neoptolemos til Epirot-øyene og ble så konge av Epirus, og sendte Odyssevs i eksil etter at han drepte et stort antall friere som plaget hans kone, Penelope.

På veien til Troja, ble Filoktetes bitt av en slange på Kryse. Odyssevs anbefalte at han skulle etterlates fordi såret var betent og luktet fælt. Ti år senere avslørte Helenos under tortur at Filoktetes' piler og bue (som han fikk fra Herakles) ville bli nødvendige for å vinne krigen. Odyssevs og Neoptolemos seilte til Lemnos for å få tak i Filoktetes.

Akilles' ånd åpenbarte seg for de overlevende etter krigen og krevde at Polyxena, den trojanske prinsessen, skulle ofres før noen kunne reise hjem. Neoptolemos gjorde dette, han ofret også hennes far, Priamos, til Zevs.

Med Andromakhe, som hadde blitt gjort til slave, ble Neoptolemos far til Molossos, stamfar til molossiere i regionen Epirus

Neoptolemos ble drept etter at han forsøkte å ta Hermione fra Orestes som hennes far Menelaos hadde lovet eller etter at han frasa seg Apollon, morderen til hans far. Han ble drept av Orestes eller en av de delfiske prestene til Apollon.

Grunnet opphavsmyten til molossierne i Epirus, ble Neoptolemos et kongsnavn. Den første kjente var Neoptolemos av Epirus som var far til datteren Olympias, og dermed bestefar til Aleksander den store.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b EB-11 / Neoptolemus[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Q45185781[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Neoptolemos’ navn i betydning «ny krig» er avledet fra νεος (neos) «ny» og πολεμος (polemos) «krig». Jf. Name of Neoptolemus. Årsaken er at det ble spådd at grekerne ikke ville vinne Trojakrigen om ikke Neoptolemos var tilstede.