Ammoniumperklorat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ammoniumperklorat
{{{navn}}}
Identifikatorer
CAS-nummer7790-98-9
Kjemiske egenskaper
FormelNH4ClO4
Molar masse117,49 g/mol
UtseendeHvitt krystallisk pulver
Tetthet1950 kg/m3
Smeltepunkt>200 °C
Løselighet20,85 g/100 mL (vann 20 °C)
Relatert
Andre anionerAmmonium klorat, Ammonium klorid
Andre kationerKalium perklorat, Natrium perklorat, Litium perklorat
Andre lignende forbindelserPerklorsyre

Ammoniumperklorat er et uorganisk salt og et kraftig oksidasjonsmiddel (ofte forkortet til AP). Ammoniumperklorat er ammoniumsaltet til perklorsyre og har kjemisk formel .

Alle perklorater er kraftige oksidasjonsmidler, men ammoniumperklorat er spesielt kraftig. Det produseres i industrien ved å reagere ammoniakk med perklorsyre. Det kan også produseres ved å reagere ammoniumklorid () med natriumperklorat () i en vannoppløsning. Denne prosessen utnytter det faktum at ammoniumperklorat har lavere løselighet i vann enn natriumklorid,og kan således felles ut av oppløsningen.

Ammoniumperklorat kan også fremstilles fra natriumklorid () i 2 steg ved hjelp av elektrolyse. Det brukes da blydioksid () som anode og rustfritt stål som katode i en varm og mettet vannoppløsning med natriumklorid. Spenningen mellom elektrodene skal være 6,5-7 volt. Det tilsettes natriumfluorid () til elektrolytten i en mengde på ca. 2 gram pr.liter elektrolytt. pH i elektrolytten skal være 6-6,5. Temperaturen i elektrolytten bør være mellom 40 og 60 grader C.

I denne prosessen konverteres natriumklorid direkte over til natriumperklorat (). Dette er bare mulig ved hjelp av blydioksid som anodemateriale. Natriumperklorat i oppløsningen konverteres deretter videre til ammoniumperklorat ved å tilsette ammoniumklorid til oppløsningen. Ammoniumperklorat felles deretter ut av oppløsningen. Natriumklorid blir tilbake i oppløsningen siden det har mye høyere oppløslighet i vann.

Ammoniumperklorat kan eksplodere spontant hvis det utsettes for sterk varme. PEPCON i USA var en stor ammoniumperklorat fabrikk som eksploderte ved et uhell.

Det største bruksområdet til ammoniumperklorat er som rakettdrivstoff. Det er brukt som oksidasjonsmiddel sammen med et brennbart stoff (som oftest aluminiumpulver) og et bindemiddel i de fleste faststoff-rakettmotorer, både til sivilt og militært bruk. Faststoff rakett boosterne til den amerikanske romfergen består av ammoniumperklorat, aluminiumpulver, jernoksid og syntetisk gummi.