Ammassalik kommune

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Ammassalik

Kart over Ammassalik

LandGrønland Grønland
FylkeØstgrønland
Adm. senterTasiilaq
Areal250,000 km²
Befolkning3,018 (2005)
Bef.tetthet0,01 innb./km²
Politikk
OrdførerVittus Mikaelsen (Siumut)
NettsideNettside

Luftfoto av Ammassalik-området

Ammassalik kommune, grønlandsk: Ammassalip Kommunia, er den sydligste av Østgrønlands to tidligere kommuner. Den andre er Ittoqqortoormiit.

Kommunen ble opprettet 1. januar 1963. Pr. 1. januar 2005 bodde det i alt 3.018 innbyggere i kommunen, fordelt på 1.852 i hovedbyen Tasiilaq og 1.166 i de 5 bygder Kuummiut, Kulusuk, Tineteqilaaq, Sermiligaaq og Isortoq. Kommunen grenset til hele 10 andre kommuner, flere enn noen annen kommune på Grønland;

Totalt areal er 250.000 km², ca. 5 ganger Danmarks størrelse. Det meste av kommunen er dekt av is.

Kommunekontoret i Tasiilaq er en enkel og praktisk innrettet bygning. Den er mot sedvane i Grønland å avholde dyre arkitektkonkurranser, byggene tegnes og oppføres i stedet av fagfolk innenfor byggebransjen.

Året rundt er det flere ukentlige flyforbindelser til kommunen via Kangerlussuaq lufthavn (Søndre Strømfjord), via Nerlerit Inaat lufthavn (Konstabel Pynt) og via ReykjavíkIsland. Om sommeren går det mange rutefly mellem Reykjavík og Kulusuk, med 1 til 3 fly daglig.

Man kan også reise dit med båt fra juni til oktober.

Ammassalik Museum holder til i Tasiilaqs gamle kirke. Museet er et lokalt kulturhistorisk museum, og et av de yngste lokalmuseer på Grønland. Det ble tatt i bruk i 1990.

Borgermester i kommunen er Vittus Mikaelsen.

Byer og tettsteder i Ammassalik kommune[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]