Kangaatsiaq kommune

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kangaatsiaq

Kart over Kangaatsiaq

LandGrønlands flagg Grønland
FylkeVestgrønland
Opphørt31. desember 2008
Adm. senterKangaatsiaq
Areal43 500 km²
Befolkning1 463 (2007)
Bef.tetthet0,03 innb./km²
Nettsidewww.kangaatsiaq.gl
Kart
Kangaatsiaq kommune
68°12′N 50°00′V
Kangaatsiaq

Kangaatsiaq kommune (tidligere stavet Kangâtsiaq) er en tidligere grønlandsk kommune. Den er fra 1. januar 2009 en del av Qaasuitsup kommune.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Kommunen lå i Vestgrønland amt, på vestkysten av Grønland, litt syd for Diskobukta. Kommunen grenset til Aasiaat kommune og Qasigiannguit kommune i nord, Ammassalik kommune i øst, Sisimiut kommune i syd og Labradorsjøen i vest.

Inntil 1950 hørte kommunen til Aasiaat kommune.

Øst for Kangaatsiaq ligger et 150 km stort fjordsystem med mange øyer og viker, som kan utforskes med båt.

Navn og våpenskjold[rediger | rediger kilde]

Navnet betyr «det lille forberget». Våpenskjoldet viser en hvit rype og en hvit måne på blå bakgrunn.

Byer og bygder[rediger | rediger kilde]

Kommunen hadde én by og 4 bygder. Kangaatsiaq er Grønlands yngste by, den fikk bystatus i 1986. Nesten halvparten av kommunens innbyggere bodde i Kangaatsiaq, resten bodde i de 4 bygdene;

I likhet med Nuuk kommune hadde Kangaatsiaq en bygd som heter Qeqertarsuatsiaat, men denne ble fraflyttet på 1970-tallet. Nuuk kommunes Qeqertarsuatsiaat kalles også Fiskenæsset, og er fortsatt bebodd.

Næringsveier[rediger | rediger kilde]

Fiske, krabbefiske og selfangst er de viktigste næringsveiene i den tidligere kommunen. I byen Kangaatsiaq er det en fabrikk som produserer tørket fisk og tørkede reker. Imidlertid satser det her, som i mange andre steder på Grønland, mye på turisme. Dyresafari, fisketurer, kajakkturer og hundesledeturer er de viktigste turistaktivitetene foreløpig. Turistkontoret ligger i Kangaatsiaq by.

Transport[rediger | rediger kilde]

For å komme til Kangaatsiaq går det helikopter fra Aasiaat tre ganger i uken på vinterstid. Om sommeren går det båter hit fra Aasiaat eller Sisimiut.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]