Maniitsoq kommune

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Maniitsoq
Maniitsoq Airport terminal (Quintin Soloviev).jpg

Kart over Maniitsoq

LandGrønland Grønland
FylkeVestgrønland
Opphørt31. desember 2008
Adm. senterManiitsoq
Areal79 500 km²
Befolkning3 463 (2007)
Bef.tetthet0,04 innb./km²
NettsideNettside
Politikk
OrdførerSøren Lyberth (Siumut)

Maniitsoq kommune
65°18′N 51°27′V

Maniitsoq kommune er en tidligere kommune i Vestgrønland, på vestkysten av Grønland. Den 1. januar 2009 gikk kommunen sammen med Sisimiut kommune, til den nye Qeqqata kommune.

Navn og kommunevåpen[rediger | rediger kilde]

Navnet betyr «stedet med ujevnt terreng». Kommunevåpenet går i blått og hvitt, med et reinsdyrhode med horn sett forfra.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Kommunens lengde, fra nord til syd er 195 km, og av et samlet areal på 79 500 km² er ca. 17 000 km² isfritt. Kommunen grenser til Nuuk kommune i syd, Sisimiut kommune i nord, og Ammassalik kommune i øst.

Historie[rediger | rediger kilde]

Grunnfjellet i kommunen er blant Grønlands eldste, med over 3 mrd år. Området har vært befolket i over 3000 år, og har vært befolket av både saqqaqkulturen, vikingtiden og den senere thulekulturen. De eldste funnene er fra ca. 1350 f.Kr. Maniitsoq Museum i byen Maniitsoq viser funn fra disse periodene. Fra 1600-tallet begynte hvalfangsten i området, og den første danske kolonien ble etablert i 1755. Denne ble kalt «Sukkertoppen», men ble flyttet i 1782 til den plass bygda ligger i dag. Den har også fått sitt grønlandske navn – Maniitsoq. Byen Maniitsoq feiret dermed sitt 225-årsjubileum i 2007.

Fram til forrige århundre var kommunen styrt av handelsbestyreren, og det første kommunevalget ble avholdt i 1951. De politiske partiene, slik vi kjenner dem i dag, ble imidlertid ikke opprettet før i 1979 i forbindelse med etableringen av Grønlands hjemmestyre.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Hovednæringsgrunnlaget i kommunen er jakt og fiske. Maniitsoq er imidlertid én av de tre kommunene Greenland Development vurderer når de ønsker å etablere et aluminiumssmelteverk på Grønland. I Fiskefjorden ble det i 2005 etablert en olivingruve, som sysselsetter 50 mennesker. Man leter også etter diamanter i kommunen, men de vet ikke om funnene er store nok til å kunne drive diamantminer her.

I tillegg er turismen en økende bransje her som i mange andre deler av Grønland. Naturen gir gode muligheter for fotturer og opplevelsesturer for turister.

Byer og bygder i Maniitsoq kommune[rediger | rediger kilde]

Innbyggertallene er oppdatert pr 5. oktober 2007.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Kommunesammenslåing med Sisimiut kommune[rediger | rediger kilde]

1. januar 2009 skal Sisimiut og Maniitsoq kommune slås sammen.

De to kommunenes økonomiutvalg etablerte 2. juni 2005 et samarbeidsforum. 2.-4. mai 2006 avholdt kommunene et fellesmøte i Maniitsoq, der samarbeidsavtalen ble undertegnet. Både kommunestyrene og kommunaldirektørene deltok i dlegasjonene som signerte avtalen.

Navnet på den nye kommunen er ikke bestemt, men vil bli besluttet av overgangsutvalget, etter at en navnekonkurranse er avholdt. Arbeidsnavnet er «Midt» (kommune).