Hopp til innhold

Ambrosius Stub

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ambrosius Stub
Fødtmai 1705[1]Rediger på Wikidata
Gummerup[2]
Død15. juli 1758[2]Rediger på Wikidata
Ribe
BeskjeftigelseLyriker, skribent Rediger på Wikidata
Utdannet vedKøbenhavns Universitet
NasjonalitetDanmark

Ambrosius Christoffersen Stub (født mai 1705, død 15. juli 1758) var en dansk lyriker.

Tittelbladet på Arier og andre poetiske Stykker.

Stub ble født i GummerupFyn, men nøyaktig fødselsdato er ukjent. Han ble døpt i Verninge 17. mai 1705. Han var sønn av en skredder, men fikk gå på latinskole i Odense på grunn av generøsitet fra lokale adelsmenn. I 1725 begynte han å studere teologiUniversitetet i København, og i København utviklet han en interesse for opera og musikk, en interesse som fikk næring av besøk av operakompanier fra Italia og Tyskland. I tillegg til å studere jobbet han som poet og sekretær for flere adelsfamilier. Etter å ha studert i ti år, forlot han universitetet uten en eksamen i 1734 og dro hjem igjen.

Der møtte han Mette Cathrine Schousboe, en prestedatter som han giftet seg med i 1735. Paret bodde på Mettes arvede gård, en gård de ikke var i stand til å ta skikkelig vare på. Dette gjorde at gården stadig ble i dårligere stand, og parets levekår ble dårligere og dårligere. Av deres fire barn overlevde bare to barndommen. I 1747 døde Mette, 31 år gammel.

Fem år senere flyttet Ambrosius Stub til Ribe hvor han hadde nær kontakt med biskop Hans Adolf Brorson. Stub led da av urinsyregikt og hadde alkoholproblemer. Han jobbet som lærer de siste årene av livet sitt og døde i Ribe i 1758.

Stub skrev sine første dikt da han var en 23 år gammel student, men mens han var i live ble bare seks av diktene hans publisert. (Disse ble publisert i 1752.) En førsteutgave av hans samlede verker ble utgitt posthumt i 1771. Senere samlinger ble satt sammen fra sangbøker, men opphavet til noen anonyme dikt og arier er omstridt.

Hans litterære produksjon omfatter et bredt felt emner, fra filosofisk og religiøs tematikk til drikkeviser, kjærlighetsdikt og andre dikt. Stubs senere verker, skrevet i Ribe, er påvirket av pietismen. Da var frykt for døden, helvete og moralsk forfall hans hovedtematikk. Han var også påvirket av den tyske forfatteren og musikeren Johann Sigismund Scholze.

I Norsk Salmebok er det tatt med to salmer av Stub.

  • Arier og andre poetiske Stykker. Utgitt av T.S. Heiberg, København 1771 [andre utgave 1780]
  • Digte. Utgitt med innledning og noter av Erik Kroman [2 vols.], København 1972

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ imslp.org[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Gravsted.dk[Hentet fra Wikidata]

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Hans Brix: Ambrosius Stub, København 1960
  • Helge Stenkilde: Ambrosius Stub. Danmarks første store lyriker. 1705-1758. Herning 2005
  • Hanne Marie Svendsen, Werner Svendsen: Geschichte der dänischen Literatur, oversatt til tysk av George Goetz, Neumünster 1964, pp. 134–137
  • Virpi Zuck (ed.): Dictionary of Scandinavian Literature, Chicago [a.o.] 1990, pp. 588–589

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]