Amazon Grimstad Fotballklubb

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Amazon Grimstad
Amazon Grimstad Fotballklubb
Stiftet23. november 1999
Nettsidehttp://www.amazonfk.no/
Idrettsgren(er)FotballRediger på Wikidata
HjemmebaneLevermyr stadion
Liga2. divisjon, avdeling 1 (2023)
LandNorge
StedGrimstad
AnnetBeste plassering, 6.-plass i Toppserien, 2006
Kit left arm.png Kit body.png Kit right arm.png
Kit shorts.svg
Kit socks.svg
Hjemmedrakt
Kit left arm.png Kit body.png Kit right arm.png
Kit shorts.svg
Kit socks.svg
Bortedrakt

Amazon Grimstad Fotballklubb (stiftet 23. november 1999) er et norsk fotballag for kvinner fra Grimstad, som spiller på J.J. Ugland Stadion – Levermyr og debuterte på øverste nivå i Toppserien 2006.

Historie[rediger | rediger kilde]

Amazon Grimstad var ett av de første kvinnelige fotballagene i Norge. Norges første kvinnefotballkamp ble avholdt som pauseunderholdning i 1970 på Levermyr stadion. Kampen gikk mellom Amazon og IL i BUL.[1] Amazon spilte også mot Norges idrettshøyskole som oppvarming for herrelandslagets kamp mot Sverige i 1971. Imidlertid ble ikke laget støttet opp, og etter hvert falt det fra hverandre. Laget gjenoppsto på midten av 1980-tallet, og gikk rett fra 5. divisjon i 1991 til 2. i 1995. Fra og med 23. november 1999 var Amazon uavhengig av fotballklubben Jerv.

I 2001 kom de på tredjeplass i 2. divisjon avdeling 2, og i 2002 vant de divisjonen, og rykket opp til 1. divisjon. Perioden i 1. divisjon ble langt kortere. I 2003- og 2004-sesongen ble det en tredjeplass, mens i 2005-sesongen ble det andreplass og opprykk. Mye av dette skyldtes at Margunn Haugenes og ektemannen Gaute Haugenes kom over fra profesjonell tilværelse i Fulham Ladies. Gaute Haugenes, som hadde trent Fulham Ladies til The Treble, tok over som trener, og Margunn Haugenes og lagkamerat fra Fulham Una Nwajei ble de to store stjernene i laget. I tillegg spilte Lene Mykjåland for klubben til og med 2005-sesongen. Det var også Gaute Haugenes' siste sesong som trener for klubben.

Amazon Grimstad debuterte i Toppserien i 2006 med en 6.-plass med Jan Aksel Odden som ny trener. Imidlertid fikk Odden sparken etter bare seks måneder.[2] Haugenes tok over som spillende trener, og ble senere konstituert som hovedtrener i 2007. I hennes eneste trenerår fulgte de opp med en 8.-plass. Haugenes trakk seg både som trener og spiller. Den i toppseriesammenheng umeritterte trener Tor Martin Hegrenes tok over som trener, noe som ble sett på som et sjansespill.[3] Amazon kom på en 8.-plass i 2008-sesongen, samme som i 2007. Under disse tre sesongene var Una Nwajei lagets ubestridte toppscorer, men på tross av dette viste Hegrenes at det var konflikt mellom dem i et intervju med Fædrelandsvennen.[4] Una Nawjei trakk seg fra Amazon Grimstrad, og gikk over til Team Strømmen.

Etter ved sesongslutt i 2009 endte Amazon på en niendeplass etter at Fløya ble trukket fire poeng for å ha brukt ikke-spilleberettigede spillere.[5] Laget slapp inn få mål (33), men scoret enda færre (14), like mange som Una Nwajei scoret på egen hånd fot Team Strømmen. Hegrenes fikk sparken midt i sesongen, og gamletreneren Gaute Haugenes tok over.[6] Haugenes brukte mye tid på å få tilbake Una Nwajei, og lyktes til slutt.[7]

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Amazon Grimstad har i lang tid vært preget av økonomiske problemer. I 2006 sto de i fare for å bli kastet ut i sin debutsesong med øyeblikkelig virkning.[8] Det ble avdekket mye sløsing av penger.[9] Amazon ble ikke kastet ut av Toppserien, og de greide å få lisens i siste liten.[10] Amazon fikk etter hvert også hovedsponsor i 2007[11], men det økonomiske spøkelset forfulgte laget likevel. Også i 2008 slet klubben, og også da ble de reddet av sponsor.[12] I 2009 ble Amazon Grimstad dømt til å trekkes fire poeng på grunn av økonomisk rot, men da saken ble behandlet ble laget frifunnet.[13] Også etter avsluttet sesong 2009 slet Amazon Grimstad med å få fornyet lisens på grunn av økonomi.[14]

I 2011 begjærte Skatt Sør fotballklubben Amazon Grimstad konkurs for et ubetalt momskrav på 40 000 kr.[15]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]