Along Came Jones (sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

«Along Came Jones» er en komisk amerikansk sang, skrevet av Jerry Leiber og Mike Stoller. Den ble innspilt av The Coasters på singlen Atco 6141 26. mars 1959 og utgitt i mai samme år. Produsenter var Jerry Leiber og Mike Stoller.[1] Flere andre grupper og soloartister har spilt inn coverversjoner av den.

Innhold[rediger | rediger kilde]

Fortalt fra perspektivet til en person som bestemmer seg for å se på TV, beretter «Along Came Jones» om samspillet mellom en arketypisk revolverskurk, «Salty-Sam», og en kvinnelig rancheier, «Sweet Sue», på et ikke-navngitt TV-program.

TV-programmet inneholder flere jomfru i nød-situasjoner, hvor Sam bortfører Sue og bringer henne i fare i den hensikt å tvinge henne til å gi ham retten til ranchen hennes eller bli stilt overfor en grusom død.

I det første verset er TV-seeren vitne til hvordan Sam forsøker å drepe Sue ved å kutte henne i to i et forlatt sagbruk.

I det andre verset ordner TV-seeren seg en matbit under en reklamepause. Når han kommer tilbake ser han at Sam forsøker å sprenge Sue i luften i en forlatt gruve.

I det tredje verset, åpenbart trett av programmet, skifter TV-seeren kanaler, kun for å finne en annen episode av det samme programmet, hvor Sam forsøker å putte Sue i en striesekk og kaste henne foran et tog i fart.

Sue blir imidlertid reddet og Sams planer forpurres av helten – «a tall, thin, slow-walking, slow-talking, long, lean, lanky» fyr med navn Jones (Hvordan Jones klarte å beseire Sam og redde Sue blir aldri fortalt).

Coverversjoner[rediger | rediger kilde]

Den franske sangeren Henri Salvador laget en coverinnspilling på fransk, men med annen tekst og om en annen barne-TV-helt: «Zorro est arrivé» i 1964.[2]

En annen coverinnspilling ble gjort av The Righteous Brothers i Los Angeles 22. november 1966 med Bill Baker som arrangør og dirigent. Den ble utgitt både på singlen Verve 10479 og på LP-platen Sayin' Somethin' (Verve V/V6–50010).[3] Den er notabel for «And then?»-vokalisten som mister tålmodigheten i siste verset.

En coverversjon ble spilt inn av novelty-popsangeren Ray Stevens i 1969.

Det henvises til «Along Came Jones» i sangen «Million Dollar Bash» av Bob Dylan.

Svensk versjon[rediger | rediger kilde]

Psevdonymet Ben Hur har skrevet en svensk tekst. Den svenske tittelen er «Just då red Cartwrights gäng förbi».

Innspilling[rediger | rediger kilde]

  • Hasse Burman. Utgitt på EP-platen Columbia SEGS 142 i 1966.

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Lasse Hovd skrev en norsk tekst. På norsk bærer den tittelen «Og så kom Helgenen frem». The Key Brothers & The Quivers har spilt inn sangen. Den ble utgitt på singelen Troll TR 159 i 1965.[4]

Listeplasseringer[rediger | rediger kilde]

Artist Sangtittel Liste Høyeste
plassering
Uker på listen Dato for listeplassering
The Key Brothers & The Quivers «Og så kom Helgenen frem» Norge VG-lista[5] # 4 10 1965
The Coasters «Along Came Jones» USA Billboard Hot R&B Sides-listen[6] # 14 1959
The Coasters «Along Came Jones» USA Billboard Hot 100-listen[6] # 9 1959
Ray Stevens «Along Came Jones» USA Billboard Hot 100-listen # 28 1969

Referanser[rediger | rediger kilde]