Hopp til innhold

Alle elsker Raymond

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alle elsker Raymond
orig. Everybody Loves Raymond
Generell informasjon
SjangerKomedie
Prod.landUSA
Sesonger9
Episoder210
Lengde23 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
HovedrolleRay Romano
Patricia Heaton
Brad Garrett
Doris Roberts
Peter Boyle
Medvirkende
54 oppføringer
Ray Romano
Patricia Heaton
Brad Garrett
Madylin Sweeten
Doris Roberts
Peter Boyle
Monica Horan
Sawyer Sweeten[1]
Bob Odenkirk[1]
Maggie Wheeler[1]
Charles Durning[1]
Kevin James[1]
Robert Culp[1]
Elizabeth Bogush[1]
Kristin Bauer van Straten[1]
Shailene Woodley[1]
Faune A. Chambers[1]
Stephen Lee[1]
Brian Posehn[1]
Cheryl Hines[1]
Ashley Crow[1]
Katherine Helmond[1]
Jason Kravits[1]
Chris Elliott[1]
Chelcie Ross[1]
Sam Anderson[1]
Kareem Abdul-Jabbar[1]
Jeff Garlin[1]
Nora Dunn[1]
Jack Betts[1]
Geoff Stults[1]
Katarina Witt[1]
Ana Ortiz[1]
Jean Stapleton[1]
John F. O'Donohue[1]
Alex Meneses[1]
Iqbal Theba[1]
Len Lesser[1]
Amy Aquino[1]
Georgia Engel[1]
Debra Mooney[1]
Senta Moses[1]
Tom McGowan[1]
Diana-Maria Riva[1]
Ping Wu[1]
Terry Bradshaw[1]
Steffani Brass[1]
Argentina Brunetti[1]
Suzie Plakson[1]
Joel Brooks[1]
Renata Scott[1]
Craig Anton[1]
Patience Cleveland[1]
Paul Reubens[1]
Bak kamera
Skaper(e)Philip Rosenthal
ManusKevin James
RegiGary Halvorson, John Fortenberry, Michael Lembeck, Howard Storm, Ken Levine, Rod Daniel, Michael Lessac, Will Mackenzie, Jerry Zaks, Wil Shriner, Paul Lazarus, Brian K. Roberts, Jeff Melman
MusikkRick Marotta
Sending
Periode13. september 199616. mai 2005
TV-kanalCBS
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Alle elsker Raymond er en amerikansk TV-serie som handler om sportsjournalisten Raymond Barone (Ray Romano) og hans nærmeste familie og venners dagligdagse sysler ofte i og omkring deres boliger på Long Island i New York. Raymond liker komedie, tuller med det meste, ikke mye seriøs. Og han vil helst slippe unna ansvar i huset og med barna, så det lar han kona Debra ta seg av.

Raymond og Debra bor sammen med barna Ally og tvilling-sønnene Michael og Geoffrey, Barone-barna er vanlige roller, men ikke et stort tema i serien, det er heller foreldrene til Raymond, Marie og Frank og broren Robert, som bor på andre siden av gaten. De kommer på besøk til Raymond og Debra støtt og stadig, og til frustrasjon for Ray og kona. Debras klager om Rays familie er en stor vits. Spesielt Marie er en plage for Debra, som kontrollerer, kritiserer og manipulerer Debra, og kjæler Ray, som klart er favorisert av Marie foran Robert.

Robert er sjalu på Raymond på grunn av dette og Rays suksess i jobben og familielivet. Faren Frank er en motbydelig person som alltid kommer med en sarkastisk kommentar. Frank liker ikke å vise følelser og han er den eneste som tør å stå imot og kritisere Marie, han kommer ofte til unnsetning og redder Debra fra Marie. TV-serien er produsert av David Letterman sitt produksjonsselskap, Worldwide Pants Incorporated.

Kopling til andre serier

[rediger | rediger kilde]

Alle elsker Raymond har en nær tilknytning til serien Kongen av Queens, og hovedpersonene er ofte å se i hverandres serier, dog i litt forskjellige omstendigheter.

I Kongen av Queens opptrer noen ganger Ray Barone og hans familie i samme roller som i Alle elsker Raymond, og de har følgelig samme rollenavn og lik oppførsel.

I Alle elsker Raymond, derimot, opptrer ofte hovedpersonen fra Kongen av Queens, (Kevin James), men her i varierende rolle. Noen ganger som en nøytral person kalt Kevin, men i de nyere episodene har hans rolle som budbilsjåfør, som i Kongen av Queens, og til og med navnet Doug, dukket opp. Andre rolleskikkelser fra Kongen av Queens, har imidlertid ikke vært å se i Alle elsker Raymond.

Skuespillere

[rediger | rediger kilde]
Ray Romano.
  • Ray Romano som Ray Barone. En skribent som skriver om sport for avisen Newsday. Han bor i Lynbrook, på Long Island sammen med sin kone, Debra, og deres tre barn Alexandra, Geoffrey og Michael. Foreldrene hans, Frank og Marie samt broren Robert, bor på den andre siden av gaten. Raymonds karakter er løst basert på den virkelige Ray Romano, ettersom han er far til tvilling-gutter og en jente. Ray er følelsesmessig ikke i stand til å ta noen form for standpunkt til noe, spesielt hvis det bringer ham i noen form for konflikt med moren sin. Raymonds mor favoriserer ham langt over broren Robert.
  • Patricia Heaton som Debra Baroneer. Raymonds kone, og mor til Alexandria, Michael og Geoffrey. Debra mener at hun ofte alt for overarbeidet, stresset og undervurdert. I tillegg opplever hun ofte Maries påtrengenhet og kritikk. Ved hyppige anledninger koker denne frustrasjonen over, og ventileres mot Raymond.
  • Brad Garrett som Robert Barone. Raymonds eldre bror, og den andre sønnen til Frank og Marie. Han er 2,04 meter høy, og har en rekke særegenheter - blant annet en nervøs vane, med å berøre maten på haken før han spiser den. Robert er ofte misunnelig på all oppmerksomheten som Raymond får fra moren deres. Robert har vært politimann i New York City i over tjue år. Hans høyde, utseende og deprimerte oppførsel er kilden til forskjellige humoristiske hendelser. Men til tross for hans størrelse, er Robert en svært dyktig danser. Robert blir skilt fra sin første kone Joanne rett før begynnelsen av serien, og er ofte veldig uheldig med kvinner.
  • Doris Roberts som Marie Barone. Moren til Raymond og Robert, og kone til Frank. Han er ofte påtrengende, kontrollerende og manipulerende. Hun er en husmor som utmerker seg innenfor matlaging og rengjøring. Marie og Frank bor på den andre siden av gaten fra Raymond og Debra i Lynbrook, på Long Island. Maries innblanding inkluderer blant annet å gå gjennom posten deres, eller gjøre om klesvasken deres. Hun forsøker også å kontrollere Roberts kjærlighetsliv, og få ham til å slå seg til ro og gi Mare flere barnebarn.
  • Peter Boyle som Frank Barone. Er Raymonds far, og Maries ektemann. En pensjonert bokholder og registrert eiendomsmegler. Frank tjenestegjorde tidligere i det amerikanske militæret under Koreakrigen, noe han ofte tar opp til andres irritasjon.
  • Monica Horan som Amy McDougall-Barone blir Robert Barones andre kone (i sesong 7) og bestevenninnen til Debra. Tilbakevendende karakter i de første syv sesongene av serien, og blir et vanlig rollebesetningsmedlem for resten av serien.
  • Madylin Sweeten som Alexandra Barone. Er datteren til Raymond og Debra. Hun er den eldste av de tre Barone-barna.
  • Geoffrey Barone (spilt av Sawyer Sweeten) og Michael Barone (spilt av Sullivan Sweeten) er tvilling-sønnene til Raymond og Debra.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar ČSFD[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]