Alkylatbensin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alkyleringsprosess i oljeraffinering

Alkylatbensin er en type motorbrensel som regnes som et miljøvennlig drivstoff. Det inneholder relativt lite benzen, aromater, polyaromater, alkener og svovel. I motorer med utslippskontroll vil utslippene være omtrent tilsvarende som for andre typer brensel. Det hovedsakelige bruksområdet for alkylatbensin er bensindrevne gressklippere, kantklippere, motorsager, ryddesager, utenbordsmotorer og andre små bensinmotorer uten utslippskontroll. Alkylatbensin kan brukes i alletotaktsmotorer, selv høyytelsesmotorer som i for eksempel konkurransebåter.

Alkylatbensin kalles av og til renset bensin, men dette kan også vise til heptan.

For eldre totakts utenombordsmotorer kan de skadlige utslippene reduseres med 80–90 %.[1] Miljøgevinsten med alkylatbensin er ekstra stor i viker og grunt vann hvor økosystemet er særlig følsomt.

Typer alkylatbensin[rediger | rediger kilde]

Alkylatbensin lages ved at bensintyper som ikke inneholder giftige aromater, olefiner eller svovel blandes.[2] Noen eksempler er:

1) Teknisk alkylatbensin. Fremstilles ved alkylering av lette olefiner med lette paraffiner; for eksempel isobuten med isobutan, butan og propan. Lette olefiner oppstår gjennom såkalte krackningsprosesser i et moderne oljeraffineri. Lette paraffiner kan også oppstå, og finnes også i råolje.

2) Isomerisatbensin. Fremstilles gjennom katalytisk isomerisering av lette parafiner (alkaner). for eksempel pentan, hexan → iso-pentan, iso-hexan.

3) Polymerisatbensin. Framstilles gjennom såkalt oligomerisering av lette olefiner, for eksempel propen, buten, penten. Når fraksjoner av råolje krackes ved hjelp av katalysitiske prosesser i et oljeraffineri dannes mindre molekyl fra råoljen, som for eksempel lette oljefiner. Polymerisatet gjøres av olefiner, men sluttproduktet er en lett paraffin (alkan).

4) Butangass. Butangass framstilles på visse oljeraffineri, og løser seg i bensin. Den er ren og avgir rene avgasser ved forbrenning.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Alkalytbensin - Härryda kommun». Arkivert fra originalen 25. mai 2012. Besøkt 4. mai 2020. 
  2. ^ Ullmans Encyclopedia of Industrial Chemistry

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]