Alfonso Ferrabosco den yngre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Alfonso Ferrabosco den yngre
Født1575
Greenwich
Død11. mars 1628
Greenwich
Beskjeftigelse Komponist, gambist
Nasjonalitet Storbritannia
Aktive år

Alfonso Ferrabosco den yngre (født rundt 1575 i Greenwich; gravlagt 11. mars 1628 samme sted) var en engelsk komponist og gambist fra overgangen mellom renessansen og barokken.

Liv[rediger | rediger kilde]

Ferrabosco var uekte sønn av komponisten Alfonso Ferrabosco den eldre, en italiensk komponist som virket i England i lengre tid. Moren kan ha vært Susanna Symons, som faren senere giftet seg med. Fram til 1592 var Ferrabosco under formynderskapet til Gomer van Awsterwyke, en av dronning Elisabeth Is hoffmenn. Faren ba om å få ta sønnen med til Italia der han bodde sammen med sin hustru, men dronningen nektet ham dette. Dermed ble Ferrabosco den yngre igjen i England, han arbeidet som hoffmusiker og musikklærer for prins Henry.

Januar 1612 giftet Ferrabosco seg med Ellen Lanier (død 1638), datter av Nicholas Lanier (ca. 1523–1612). De hadde tre kjente sønner som alle ble musikere, Alfonso Ferrabosco (død 1652), Henry Ferrabosco (død 1658?), og John Ferrabosco (døpt 1626, død 1682).

Musikk[rediger | rediger kilde]

Dikt av Ben Jonson i Ferraboscos Book of Ayres

Ferrabosco skrev scenemusikken for Ben Jonsons The Masque of Blackness (1605) og andre maskespill. I 1609 publiserte John Browne Ferraboscos musikk, deriblant tonesettinger av John Donne og Thomas Campion, lutt- og gambemusikk. Ferraboscos skrev mye musikk i den nye barokkstilen, og selv om han aldri var i Italia, kjente han godt til samtidens italienske stil.

Ferrabosco fikk et stort ry både for sitt gambespill og komposisjoner for gambeconsorts. Stykkene demonstrerer en svært individuell stil med mange diminusjoner og virtuose passasjer. I tillegg skrev han flere In Nomine-tonesettinger som regnes som retningsgivende for denne sjangeren, og et bind med Lessons, det vil si øvelser for viola da gamba.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]