Alf Monrad Knudsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alf Monrad Knudsen
Alf M Knudsen.jpg
Født14. juli 1923
Død17. desember 2016[1] (93 år)
Utmerkelser Kongens fortjenstmedalje

Alf Monrad Knudsen (født 14. juli 1923, død 17. desember 2016) var konsentrasjonsleirfange under andre verdenskrig og har etter krigen drevet opplysningsarbeid for ungdom knyttet til dette. Han har gjennomført 105 turer med Aktive Fredsreiser og Hvite busser til Auschwitz. Monrad Knudsen døde den 17. desember 2016 i en alder av 93 år.[2]

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

I løpet av krigen var han i Sachsenhausen, Auschwitz, Birkenau, Buchenwald og Majdanek. I 1941 ble han tatt av SS-offiserer i Halden under et forsøk på å rømme til Sverige. Han ble sendt til Møllergata i Oslo, hvor tyskerne hadde et fengsel, og han ble deretter transportert til Tyskland med DS «Donau».

Han ble satt fri etter hjelp fra norske studenter som jobbet i Buchenwald, og ble til slutt reddet av grev Folke Bernadottes hvite busser og ble transportert til Malmö.

Hvite busser til Auschwitz[rediger | rediger kilde]

Hans første tur med Hvite busser til Auschwitz gikk med Jeløy Folkehøyskole i januar 1995, da det var 50-årsmarkering ved leiren Auschwitz.

Biografien om Alf Monrad Knudsen Fanget ble gitt ut på Gyldendal forlag. Forfatter av denne boken er Øystein Franck-Nielsen

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Den 26. mai 2014 mottok Knudsen Kongens fortjenstmedalje.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]