Hvite busser til Auschwitz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Hvite busser til Auschwitz (Hvite busser) er en norsk stiftelse som arrangerer reiser for skoleelever til nazistenes tidligere konsentrasjonsleirer. Reisene har som formål å bidra til økt kunnskap om menneskeverd, menneskerettigheter og demokrati og skal inspirere skoleelevene til å få kraft og vilje til å ta personlig ansvar.

Stiftelsen ble startet som en forening i 1992 av Helga Arntzen, og i løpet av 2013 vil 160 000 deltagere ha reist med Hvite busser. Reisetilbudene, undervisningopplegg og markedsføring utføres av selskapet Hvite busser AS, som er heleid av stiftelsen. Aksjeselskapet ble stiftet i 1998. Selskapet hadde i 2007 en omsetning på vel 54 millioner. Senere har omsetningen sunket, og var i 2011 i underkant av 35 millioner.[1]

Hvite busser drives på ideelt grunnlag med basis i billettinntekter fra de reisende – skoleelever, foreldre, lærere og voksengrupper. Hvite busser har ingen offentlig økonomisk støtte. Selskapets ledelse og administrasjon ligger i Porsgrunn.

Hvite busser fikk sitt navn fra de hvite bussene som våren 1945 hentet hjem flere tusen fanger fra konsentrasjonsleirer i Europa.

Reisemålene[rediger | rediger kilde]

De fleste reisene går til minnestedene og museene Auschwitz-Birkenau ved Kraków i Polen, Sachsenhausen og kvinneleiren Ravensbrück ved Berlin og Natzweiler-Struthof ved Strasbourg i Frankrike, men Hvite busser arrangerer også reiser til Lidice og Theresienstadt ved Praha og Stutthof ved Gdańsk. Det arrangeres også reiser til freds- og menneskerettighetsinstitusjoner i Frankrike, Belgia og Haag i Nederland – blant annet til EUs institusjoner i Brussel og Europarådet i Strasbourg.

Om temaene som behandles[rediger | rediger kilde]

Temaet aktualiseres ved at det trekkes paralleller til konflikter, undertrykking og terror rundt i verden i vår egen tid. Herunder inngår refleksjon og samtaler rundt terrorhandlingene i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Fokus på menneskeverd, menneskerettigheter og demokrati er bærebjelken i Hvite bussers arbeid. Elevene bruker dette i sitt arbeid mot rasisme, antisemittisme, nynazisme, mobbing og andre destruktive ideologier og handlinger.

Reisene som del av skolens undervisning[rediger | rediger kilde]

Reisene kan inngå som del av undervisningen i skolen innenfor rammen av fag- og læreplanene. Viktige fag er norsk, religion, livssyn og etikk (RLE), historie, geografi og samfunnskunnskap.

Den viktigste samarbeidspart for Hvite busser er Røde Kors. Selskapet samarbeider bla. med Røde Kors om materiell og filmer som benyttes i forbindelse med reisene.

Arven etter fangene[rediger | rediger kilde]

Hvite busser tok i 2005 over oppgavene til det som inntil da hadde vært Foreningen av politiske fanger 1940-45. De fleste medlemmene i denne foreningen hadde vært kategorisert som politiske fanger i eksempelvis konsentrasjonsleiren Sachsenhausen. Foreningen ble som ledd i dette nedlagt. Hvite busser har ved dette forpliktet seg til å bringe arven og historiene fra de tidligere fangene videre ved at stiftelsen skal fortelle de kommende generasjoner om hvilke overgrep og lidelser de norske fangene var utsatt for. Hvite busser er de norske fangenes representant i to viktige internasjonale organisasjoner knyttet til museene og minnestedene i Sachsenhausen og Ravensbrück. Det er Den Internasjonale Sachsenhausen Komitéen (ISK) og Den Internasjonale Ravensbrück Komitéen (ISK).

Variasjon i reisetilbudene[rediger | rediger kilde]

Hvite Bussers reiser har en varighet fra 4 til 10 dager og gjennomføres med buss, fly eller i kombinasjon buss/fly. Hvite Busser arrangerer også «Reiser med mening» for ulike voksengrupper, bedrifter, lag og foreninger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]