Alexis de Chateauneuf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Alexis de Chateauneuf
Akvarell av Vår Frelsers kirke, dagens Oslo domkirke, fra juni 1848. Akvarellen er av Chateauneuf og viser de endringene han foreslo i eksteriøret og som stort sett ble gjennomført.

Alexis de Chateauneuf (født 18. februar 1799 i Hamburg, død 31. desember 1853 samme sted) var en tysk arkitekt og byplanlegger fra Hamburg. Han var en av sin tids ledende arkitekter, utdannet i Hamburg, Paris og Karlsruhe samt et kortere opphold hos Karl Friedrich Schinkel i Berlin. Chateauneuf spilte en særlig fremtredende rolle under gjenoppbygningen av Hamburg etter bybrannen i 1842. Han virket også i London og Christiania.

Når det gjelder hans forhold til Norge var dette i første omgang av privat karakter; han giftet seg med Caspara Møller fra Christiania i 1846. I forbindelse med et familiebesøk i byen fikk han seg forelagt utkastene som var kommet inn til ombyggingen av Vår Frelsers kirke - nå Oslo domkirke. Han falt ikke for noen av forslagene, selv om han roste Christian H. Groschs utkast. Det endte med at Chateauneuf leverte et eget utkast og domkirken ble bygget om etter dette. Heinrich Ernst Schirmer ble ansatt som byggeleder og Chateauneuf skrev kontrakt hvor han forpliktet seg til å sette arbeidet i gang og komme til byen minst en gang.

På samme tid hadde myndighetene satt i gang planleggingen av en ny kirke i byen, det som skulle bli Trefoldighetskirken. Etter en arkitektkonkurranse vant Chateauneufs utkast. Han fikk imidlertid ikke fullført prosjektet da han døde i 1853. Fullføringen av Trefoldighetskirken ble foretatt av hans tidligere elev, Wilhelm von Hanno.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Arno Berg og Bernhard Hagtvedt: Vår Frelsers kirke, forlaget Land og kirke, Oslo 1950, side 90 ff

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]