Alexandr Nevskij (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Alexandr Nevskij
orig. Александр Невский
Alexandr Nevskij
Generell informasjon
Sjanger Historisk drama
Nasjonalitet Sovjetunionen Sovjetunionen
Utgitt USSR 1. desember 1938
USA 1939
Norge 1939
Lengde 112 min.
Aldersgrense 16 år Norge (1939)
Produksjon
Regissør Sergej Eisenstein
Dmitrij Vasiljev
Manus Sergej Eisenstein
Pjotr Pavlenko
Musikk Sergej Prokofjev
Medvirkende Nikolaj Tsjerkasov
Nikolaj Okhlopkov
Andrej Abrikosov
Annen informasjon
Språk Russisk
Filmselskap Mosfilm
Eksterne lenker

Alexandr Nevskij (originaltittel: Александр Невский) er en sovjet-russisk historisk dramafilm fra 1938 regissert av Sergej Eisenstein og Dmitrij Vasiljev. Filmen er basert på livet til Aleksander Nevskij, storfyrste av Novgorod og Vladimir, her spilt av Nikolaj Tsjerkasov. Musikken er ved Sergej Prokofjev.

Handling[rediger | rediger kilde]

I år 1242 invaderes Russland av Den tyske orden og befolkningen sender bud på den store hærfører Aleksander Nevskij (1220–1263) som danner en folkehær og slår inntrengerne tilbake.

Filmen skildrer i nærkamp og massebilder en kamp mellom russere og tyskere i det trettende århundret. Tyskerne drukner i isløsningen. Filmens heltinne Olga, som to av de tapreste slåss om, deltar aktivt i kampen.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen har av mange blitt tolket som en slags advarsel mot den tyske fare to-tre år før andre verdenskrig, men mye kan også tale for at den kan sees i sammenheng med de økende nasjonalistiske tendensene til Josef Stalin.

På grunn av Molotov–Ribbentrop-pakten i 1939 ble filmen trukket fra kinovisning i Sovjetunionen. Dette endret seg drastisk da Tyskland i 1941 allikevel angrep Sovjet. Scener fra filmen ble også benyttet i den amerikansk propagandafilmen The Battle of Russia, lagd av Frank Capra.

Den norske versjonen fra 1939 ble utsatt for en del filmsensur: 2. akt Barneofring 12 meter 4. akt. Drukningsscene 12 meter = 24 meter. Filmen ble utgitt usensurert i 1971.

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]