Alexander Agassiz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Alexander Agassiz
Alexander Agassiz pers0118.jpg
Født17. desember 1835
Neuchâtel
Død27. mars 1910 (74 år)
RMS Adriatic
Far Louis Agassiz
Barn Rodolphe L. Agassiz
Utdannet ved Harvard University, Harvard School of Engineering and Applied Sciences
Yrke
7 oppføringer
Ingeniør, naturviter, zoolog, biolog, universitetslærer, kurator, iktyolog
NasjonalitetUSA, Sveits
Medlem avRoyal Society, Det prøyssiske vitenskapsakademiet, Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina, Bayerische Akademie der Wissenschaften, Göttingens vitenskapsakademi, Kungliga Vetenskapsakademien, American Academy of Arts and Sciences, National Academy of Sciences, Zoological Society of London, Kungliga Fysiografiska Sällskapet i Lund
Utmerkelser Pour le Mérite für Wissenschaften und Künste, Pour le Mérite
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Alexander Emmanuel Rodolphe Agassiz (født 17. desember 1835 i Neuchâtel, død 28. mars 1910 ombord på et dampskip på hjemreise fra Middelhavet) var en sveitsiskamerikansk zoolog; sønn av Louis Agassiz.

Agassiz kom som gutt til USA med sin far. Han var overoppsynsmann over kobbergruvene ved Lake Superior 1866–69, og lykkes med å gjøre dem til de mest lønnsomme i hele verden. Han donerte betydelige midler til Harvard University av den formuen han opparbeidet seg i forbindelse med gruvene. I 1874 ble han (etter sin far) bestyrer for det komparativt zoologiske museet i Cambridge, Massachusetts og opprettet så den zoologiske stasjonen i Newport, Rhode Island.

Agassiz arbeidet så som zoolog hovedsakelig med maneter, pigghuder og de laverestående dyrenes embryologi og anatomi. Han utførte store dypvannsundersøkelser i Karibia og i Mexicogolfen hvor han oppdaget en mengde tidligere ukjente dyrearter (bl.a. sjøpinnsvinet Aeropsis fulva). Han ble medlem av Vetenskapsakademien i Stockholm i 1899, av Fysiografiska sällskapet i Lund i 1901 og av Vetenskapssocieteten i Uppsala i 1902.

Bibliografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

  • North-American Acalephæ (1865)
  • Review of the Echini (1872–74)
  • Young Stages of Osseous Fishes (1874)
  • North-American Starfishes (1877)

Priser og utmerkelser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]