Aleppo gresk-ortodokse erkebispedømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aleppo erkebispedømme
Μητρόπολις Χαλεπίου, Βεροίας και Αλεξανδρέττας (gresk)
Katedralen i Aleppo
Kirkeantiokensk-ortodoks
Land:Syrias flagg Syria
Tyrkias flagg Tyrkia
BispeseteAleppo

Aleppo erkebispedømme er et av sju bispedømmer som den gresk-ortodokse kirke i Antiokia har i Syria og utgjør samtidig et av de ni kristne bispedømmer med sete i Aleppo. Erkebispedømmet omfatter de syriske guvernementene Aleppo, Idlib og ar-Raqqah samt den tyrkiske provinsen Hatay. I den sistnevnte ligger to betydningsfulle byer, Antakya og Iskenderun. Den førstnevnte var, som antikkens Antiokia, det opprinnelige setet for kirkens patriark. Ortodoks kristendom er en betydelig minoritet blant arabere i hele området. I den tyrkiske landsbyen Tokaçli er praktisk talt hele befolkningen ortodoks.

Erkebispedømmets historiske navn er Beroea og Alexandretta erkebispedømme, der Beroea er det antikke greske navnet på Aleppo og Alexandretta på Iskenderun. Fremdeles omtales bispedømmet til dels under dette navnet, eller som Aleppo, Beroea og Alexandretta erkebispedømme.

Erkebispedømmets metropolitt, Boulos [Paul] Yazigi (innsatt 2000), ble bortført under borgerkrigen i Syria i 2013, sammen med sin syrisk-ortodokse kollega.[1][2] Det har ikke vært noe livstegn i etterkant, og i 2020 konkluderte en undersøkelse med at biskopene antagelig hadde blitt drept i 2016.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Biskoper bortført i Syria». Aftenposten. 23. april 2013. Besøkt 16. november 2020. 
  2. ^ «Gunmen abduct two bishops in northern Syria». BBC. 23. april 2013. Besøkt 16. november 2020. 
  3. ^ «Journalistic investigation: "the 2 Bishops of Aleppo who disappeared in 2013 martyred". But the incident is still shrouded in mystery». Agenzia Fides. 15. januar 2020. Besøkt 16. november 2020. 

Lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata