Hopp til innhold

Adobe InDesign

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Adobe InDesign
Utvikler(e)Adobe[1]
Nyeste versjonInDesign 2023 (version 19.0) (oktober 2023)[2]
PlattformMicrosoft Windows, macOS
Skrevet iC++
TypeDesktop publishing, datagrafikk, layout, designing[3]
LisensProprietær lisens, shareware
Nettstedwww.adobe.com (en)

Adobe InDesign er en applikasjon for desktop publishing (DTP) som er utviklet av Adobe Systems. InDesign ble lansert i 1999 som er direkte konkurrent til programmet QuarkXPress, men var ingen umiddelbar suksess. Quark hadde en stor kundebase som var bygd opp helt fra lanseringen i 1987 da QuarkXPress utfordret PageMaker.

I 2002 ble det imidlertid solgt flere InDesignpakker enn XPress. Det er flere grunner til InDesigns resultat dette året, både brukerfordeler i egen programvare og svakheter hos XPress, og ikke minst pris, siden Adobe hadde meget godt introduksjonstilbud. Blant innvendinger mot XPress var manglende språkversjoneringer for MacOS og oppgraderinger tok lang tid og var dyre.

Adobe har skapt seg fortrinn ved å satse på tett integrasjon mellom etablerte Adobe-applikasjoner som Illustrator og Photoshop som er verktøy også de fleste brukere av XPress trenger. De har dessuten priset InDesign aggressivt. Fra versjon 3 av InDesign er dette og de øvrige av Adobes programmer for profesjonell bruk integrert i en enhet kalt Adobe Creative Suite (CS). Mange profesjonelle brukere ser i dag InDesign som det beste og kraftigste verktøyet i de fleste sammenhenger, og man beregner at InDesign nå har mer enn 30% av det profesjonelle DTP-markedet.

InDesign kan eksportere dokumenter i pdf-format, og har ordliste for flere språk, noe XPress-brukere bare får ved å kjøpe den svært kostbare «Passport» versjonen. Quark-brukere får riktignok da et totalt oversatt program mens InDesign-brukere må forholde seg til engelske menyer og funksjoner. InDesign var også først med støtte for Unicode-dokumenter og håndterer også OpenType fonter. Andre fortrinn er den tette integrasjonen og likhetene mellom verktøypalettene i Illustrator og Photoshop.

InDesign ble posisjonert som et mer profesjonelt alternativ og etterfølger til PageMaker.

Det er utviklet dusinvis av publiseringssystemer for aviser, magasiner og andre publiseringsmiljøer som kombinerer en relasjonsdatabase, InDesign og Adobe InCopy tekstbehandler som bruker samme formateringsmetode som InDesign. I mindre miljøer kan InDesign og InCopy brukes integrert uten et dedikert styringssystem eller relasjonsdatabase. Designere kan da arbeide i InDesigndokumentet samtidig som de redaksjonelle medarbeiderne bruker InCopy til å endre tekst som er lenket til dokumentet som allerede er i utformingsfasen. På InCopy-siden kan man bl.a se linjefall og orddelinger etter hvert som formgiveren/typografen endrer oppsettet. Det er altså en tett integrasjon med muligheter for oppdateringer begge veier.

Med nye versjoner av InDesign kom også nye filformater. Brukerne mislikte sterkt at dokumenter laget i InDesign CS ikke kunne lagres (og åpnes) i tidligere versjoner. Dette ble imidlertid løst i CS2 ved hjelp av et eget utvekslingsformat (.inx). Ved å oppgradere InDesign CS til versjon 3.01 som kom i april 2005 er det mulig å åpne og lese filer fra CS2 som er eksportert i inx-formatet.

Versjoner

[rediger | rediger kilde]
  • InDesign 1.0 lansert i august 1999.
  • InDesign 1.5 lansert tidlig i 2001.
  • InDesign 2.0 lansert i januar 2002 (få dager før QuarkXPress 5).
  • InDesign CS (3.0) lansert i oktober 2003.
  • InDesign CS2 (4.0) lansert i mai 2005.
  • InDesign CS3 (5.0) lansert i april 2007.
  • InDesign CS4 (6.0) lansert i oktober 2008.
  • InDesign CS5 (7.0) lansert i april 2010.
  • InDesign CS5.5 (7.5) lansert i april 2011.
  • InDesign CS6 (8.0) lansert 23. april 2012.
  • InDesign CC (9.2) lansert 25. januar 2014.
  • InDesign CC2014 (10) lansert 18. juni 2014.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]