Adobe Photoshop

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Adobe Photoshop
Adobe Photoshop
UtviklerAdobe
Utgitt19. Februar 1990[1]
Nyeste versjon21.2.1 (21. juli 2020)[2]
OperativsystemMicrosoft Windows, macOS, IPadOS
Lisensshareware, freemium, SaaS
Nettstedhttps://www.adobe.com/products/photoshop.html

Adobe Photoshop er et avansert bilderedigeringsprogram fra Adobe Systems for rastergrafisk (bitmap) bildebehandling. Programmet ble opprinnelig utviklet for Mac OS, for redigering av skannede bilder. Fra og med Photoshop 3 (november 1994), kom Photoshop også for operativsystemet Microsoft Windows. Senere kom også versjoner til IRIX og Solaris.

Photoshop regnes av mange som det fremste profesjonelle verktøyet for digital bildebehandling og er markedsleder innen kommersiell bildebehandling. Dette har mange årsaker, men blant annet har Photoshop et avansert system for fargeseparering, pantone-farger og fargestyring. Når en formgiver sender et bilde til sitt trykkeri kan vedkommende lagre med en standard fargeprofil som trykkerens programvare så kan lese og forholde seg til, slik at fargene blir korrekt gjengitt.

Opprinnelig var programmet beregnet på å lage bilder som skulle trykkes på papir. I de senere år har Adobe også utviklet programmet med sikte på utgivelse for Internett. Det fulgte (inntil 2007) med et eget program Adobe Image Ready, for ytterligere klargjøring av bilder som passer og er optimalisert for Internett. I Adobe CS-pakka (fra CS3) er funkskjonene i IR integrert med Photoshop. Adobe har også Fireworks i samme CS-pakka som gjør mye av denne jobben.

I dag kan Photoshop leveres i en programvarepakke sammen med InDesign, Illustrator, Flash og Acrobat. Denne pakken kalles Adobe Creative Suite. Den nyeste versjonen er Photoshop CS6 (23/04/2012). En billigere versjon for amatørarbeid og hjemmebruk kalles Adobe Photoshop Elements.

Konkurrerende programvare[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]