Albert Göring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Albert Göring
FødtAlbert Günther Göring
9. mars 1895Rediger på Wikidata
Friedenau
Død20. des. 1966Rediger på Wikidata (71 år)
München
BeskjeftigelseMaskiningeniør, motstandskjemper Rediger på Wikidata
Utdannet vedLudwig-Maximilians-Universität München
EktefelleMarie von Ammon (1921–)[1]
Erna von Miltner (19231939)[1]
Míla Klazarová (19421948)[1]
Brunhilde Seiwaldstätter[1]
FarErnst Heinrich Göring
SøskenHermann Göring[2]
NasjonalitetTyskland
Østerrike

Albert Göring (født 9. mars 1895 i Berlin, død 20. desember 1966 i München) var en tysk forretningsmann som er kjent for å ha reddet en rekke jøder og politiske dissidenter i Tyskland under det tredje rike (1933–1945). Han var en yngre bror av nazi-topplederen og krigsforbryteren Hermann Göring.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Göring vokste opp i Friedenau i Berlin. Faren Heinrich Ernst Göring (1839–1913) var en tidligere kavalerioffiser og hadde arbeidet som tysk rikskommissær i Tysk Sydvest-Afrika. Familien var velstående og kom fra en aristokratisk familie med tyskspråklig sveitsisk bakgrunn.

Görings mor, Franziska «Fanny» Tiefenbrunn (1859-15. juli 1923) kom fra en bayersk bondefamilie, og dette ekteskapet (inngått i 1885) mellom en aristokrat og en kvinne fra de lavere samfunnsklasser var bare mulig siden Heinrich Ernst Göring var enkemann. Albert Göring var en av fem barn, den eldste søsteren Paula Elisabeth Rosa Göring var fra farens første ekteskap, ellers hadde han brødrene Hermann Göring og Karl Ernst Göring, og søsteren Olga Therese Sophia. Selv om antisemittisme var ganske utbredt på denne tiden, skal ikke Görings foreldre har delt denne holdningen.

Motstand mot nasjonalsosialistene[rediger | rediger kilde]

Albert Göring ønsket å kunne arbeide med film, men fulgte ikke broren da nasjonalsosialistene (nazistene) kom til makten i 1933, men så på nasjonalsosialismen og den tilhørende brutaliteten med avsky. Ved en anledning skal han ha satt seg ned på gaten og hjulpet en gruppe jøder som ble tvunget til å skrubbe gaten, noe som førte til at SS-offiseren måtte avbryte dette da han ikke turte å stå ansvarlig for en offentlig ydmykelse av Hermann Görings bror.

Han brukte også sin innflytelse for å få sin tidligere jødiske sjef Oskar Pilzer løslatt, og hjalp han å flykte fra Tyskland etter at han hadde blitt arrestert av nasjonalsosialistene. Også andre dissidenter skal ha bli hjulpet på samme måte.

Göring fikk større muligheter til å hjelpe flere da han ble eksportdirektør for Škoda i Tsjekkoslovakia. Her støttet han mindre sabotasje og hadde kontakter innen den tsjekkiske motstandsbevegelsen. Ved flere anledninger forfalsket han brorens signatur på reisedokumenter slik at dissidenter kunne flykte. Da han ble tatt, brukte han brorens innflytelse for å bli løslatt. Han sendte også lastebiler til konsentrasjonsleire under foregivende om at de trengte arbeidere, og slapp senere disse fangene løs.

Etter krigen[rediger | rediger kilde]

Etter krigen ble Albert Göring forhørt i forbindelse med Nürnbergprosessen, men det var mange som vitnet til hans fordel og han ble løslatt. Like etter ble han arrestert av tsjekkiske myndigheter, men løslatt igjen da det ble kjent hvilken innsats han hadde gjort under krigen.[3]

Göring vendte da tilbake til Tyskland, men opplevde at han ble unngått på grunn av navnet. Han fikk noe sporadisk arbeid som skribent og oversetter og bodde i en svært beskjeden leilighet. På slutten av livet levde han på en offentlig pensjon. Siden denne pensjonen ville bli videreført til enken om han hadde vært gift, inngikk han ekteskap med hushjelpen, slik at hun skulle få slippe å arbeide mer. Han opplevde ikke å få noen offentlig anerkjennelse for den innsatsen han hadde gjort i løpet av krigen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d www.whastingsburke.com, besøkt 26. mars 2023[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Nuremberg Trials Project[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ SPIEGEL, Christoph Gunkel, DER. «New Book on Hermann Göring Good Brother Albert Göring - DER SPIEGEL - International». www.spiegel.de (engelsk). Besøkt 12. mars 2020. «Although the last of a series of caseworkers did recommend his release, Göring was turned over to the Czech Republic and tried in Prague for possible war crimes, because Skoda had also manufactured weapons.» 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Leonard Mosley, The Reich Marshal: A biography of Hermann Göring, Doubleday, 1974 (ISBN 0-385-04961-7)
  • The Goering Who Saved Jews, by Vida Goldgar, 10 March 2000, Jewish Times (Atlanta)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]