Albazino

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Albazino
Албазино
Albazin.jpg
Qing-styrkers beleiring av Albazin i 1686

Flagg

Våpen

LandRussland Russland
OblastOrenburg oblast
Grunnlagt1651
TidssoneUTC+09:00
Postnummer676065
Befolkning357[1] (2018)

Albazino
53°23′00″N 124°05′42″Ø

På dette kartet fra 1700-tallet er Albazin markert som Jaxa

Albazino (russisk: Албазино) er en landsby i Skovorodino-rajonen i Amur oblast i Russland. Her lå Albazin (russisk: Албазин), den første russiske bosetning ved elven Amur.

Før russernes ankomst var småbyen kjent som Yagsi (på mandsjuisk: Yaksa, på kinesisk: 雅克薩, på russisk: Якса = «Jaksa»), og var hovedsete for solonkhanatet (索伦汗国), et småkongedømme for de stedegne tungusene.

Sent i 1640-årene kom en gruppe russiske kosakker under Jerofej Khabarov til område for å utforske Dauria. De var ivrige etter å skaffe seg et fotfeste nær Amurelven, og etter flere sammenstøt med daurene under fyrst Albaza eller Albaaši ( 阿尔巴西), ) bygde de det russiske fortet Albazin i 1651.

Kangxi-keiseren var bestyrtet over den russiske bosetningens raske vekst og sendte 5000 mann ned Sungarielven for å jevne fortet med jorden. Fortet ble tatt under beleiring den 12. juni 1685, og etter ti dager overgav de 400 kosakkene seg. De fikk tillatelse til å ta med seg sine eiendeler og familier og evakuere til Nertsjinsk og Jakutsk. Imidlertid ble 45 kosakker tatt med som gisler til Beijing, der deres etterfølgere, kjent som albazinerne, fremdeles bekjenner seg til russisk-ortodoks kristentro.

Grensekonflikten endte med Nertsjinsk-traktaten, der russerne avstod fra sine territorielle krav samtidig som kineserne på sin side lovet ikke å opprette noen bosetninger der heller.

Grenseavtalen ble senere justert i russisk favør. En amurkosakkisk landsby vokste frem på stedet tidlig på 1800-tallet. Et museum ligger i restene av det gamle fortet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]