Die Hard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Aksjon skyskraper)
Hopp til: navigasjon, søk
Die Hard
orig. Die Hard
Generell informasjon
Sjanger Action
Nasjonalitet USA
Utgitt 1988
Lengde 131 min.
Språk Engelsk
Produksjon
Regissør John McTiernan
Manus Jeb Stuart og Steven E. de Souza
Produsent Charles Gordon og Lawrence Gordon
Musikk Michael Kamen, Diverse artister
Sjeffotograf Jan de Bont
Medvirkende Bruce Willis,
Alan Rickman
Hart Bochner
Annen informasjon
Filmformat 2,35:1
Filmselskap 20th Century Fox
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

Die Hard (også kjent i Norge under tittelen Aksjon skyskraper) er en amerikansk spenningsfilm fra 1988 regissert av John McTiernan og med Bruce Willis i hovedrollen som John McClane. Filmen lanserte ikke bare Bruce Willis som actionstjerne og ga ham en lukrativ karriere, men ga også engelskmannen Alan Rickman mange roller som britisk skurk.

Filmen er basert på romanen Nothing Last Forever av Roderick Thorp fra 1979, en oppfølger til boken The Detective, som ble filmatisert i 1968 med Frank Sinatra i hovedrollen. Da Steven E. de Souza skrev sitt første utkast til manus, tenkte han det som en oppfølger til Arnold Schwarzeneggers Commando fra 1985, men da Schwarzenegger ikke var interessert i å spille i den skrev han den om.

Filmen har fått fire oppfølgere, Die Hard 2 fra 1990, Die Hard i New York fra 1995, Die Hard 4.0 fra 2007 og A Good Day to Die Hard fra 2013. Et tidligere forsøk på å lage en fjerde Die Hard-film resulterte i Tears of the Sun fra 2003.

Bygget som ble brukt som Nakatomi Tower i filmen heter egentlig Fox Plaza

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen handler om politimannen John McClane fra New York, som reiser til Los Angeles for å feire jul sammen med sin fraseparerte kone Holly og deres to barn. Holly er på juleavslutning i Nakatomi Tower der hun jobber, og McClane reiser dit for å hente henne. Mens han venter på Hollys kontor, oppdager McClane at noe ikke er som det skal. Han sniker seg ut av kontoret, og oppdager at terrorister er i ferd med å kapre bygget. Filmen handler om McClanes ensomme kamp mot terroristene, som etterhvert blir personlig. Andre sentrale roller innehas av Reginald VelJohnson (Sgt. Al Powell), Bonnie Bedelia (Holly Gennero McClane) og Alan Rickman (terroristleder Hans Gruber).

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Die Hard hadde et budsjett på 28 000 000 USD. I løpet av åpningshelgen i USA spilte filmen inn 601 851 USD, mens den i Storbritannia spilte inn 612 125 GBP i løpet av den første helgen.

Juletradisjon[rediger | rediger kilde]

Det har flere land blitt en tradisjon å sende de to første Die Hard-filmene i jula. Blant annet i Norge.[1][2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote Wikiquote: Die Hard – sitater
Filmer i Die Hard-serien

Die Hard  · Die Hard 2  · Die Hard i New York  · Die Hard 4.0  · A Good Day to Die Hard

Personer i Die Hard-serien

John McClane · Hans Gruber