Aki Kaurismäki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Aki Kaurismäki
Aki Kaurismäki.jpg
Født Aki Olavi Kaurismäki
4. april 1957
Orimattila
Ektefelle Paula Oinonen
Søsken Mika Kaurismäki
Utdannet ved Tammerfors universitet
Nasjonalitet Finland
Utmerkelser Æreslegionen, Pro Finlandia, Q16020748, Nordisk råds filmpris, Grand Prix, Berliner Kunstpreis, Pardo d'onore, Carrosse d'or, Prix Louis-Delluc

Aki Olavi Kaurismäki (født 4. april 1957 i Orimattila i Finland) er en finsk filmregissør og manusforfatter. Sammen med sin storebror Mika Kaurismäki er han en av de få finske filmskaperne som har gjort seg bemerket internasjonalt. Brødrene har stått for en femtedel av den totale produksjonen av finsk filmbransje siden sin debut med Løgneren (Org. Valehtelija, 1981) etterfulgt av De arveløse (Org. Arvottomat, 1982). Aki sto bak debutfilmenes manus, men Mika satt i registolen. Den franske nybølgeregissøren, Jean Luc Godard, var et stort forbilde for dem. Inspirasjonen fra de franske bølgefilmene er synlig i flere av filmene.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Aki begynte sin karriere som regissør med filmen Crime and Punishment (Rikos ja rangaistus, 1983) hvor handlingen fant sted i Helsingfors, Finland, som flere av hans filmer gjorde på den tiden. Deretter ble noen av de senere filmene satt i USA, mens i hans mest nylige verk drar han tilbake til Finland igjen, og det finske arbeiderklasse-livet.

Aki har gjennom sin karriere laget filmer av ulike sjangere, og han er en av de fremste innenfor sjangeren Road movie. Gjennomgående i filmene står allikevel den røffe eller svarte humoren, og et enkelt disiplinert filmatisk uttrykk.

Selv om Aki Kaurismäki sammen med sin bror absolutt er en av de mest besømte finske filmskapere, er nasjonaliteten til filmene mye omdiskutert. Det internasjonale omdømmet til finsk film har øket betraktelig takket være Kaurismäki. Han har vunnet 28 priser og fått 23 nominasjoner. Mest kjent er han for filmene Ariel, Drivende skyer og Mannen uten minne. Kaurismäki ble tidenes første vinner av Nordisk råds filmpris mottatt for Mannen uten minne i 2002.

Kaurismäki-brødrene eier sitt eget filmselskap ved navn Villealfa Filmproductions.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(sv) Aki Kaurismäki i Biografiskt lexikon för Finland

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Transnational Cinema in a Global North –Nordic Cinema in Transition, Edited by Andrew Nestingen and Trevor G. Elkington.