Drivende skyer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Drivende skyer
orig. Kauas pilvet karkaavat
Generell informasjon
Utgivelsesår1996
Prod.landFinlands flagg Finland
Lengde96 min.
Språkfinsk
Bak kamera
RegiAki Kaurismäki
Eksterne lenker

Drivende skyer [1], (originaltittel: Kauas pilvet karkaavat) er en finsk spillefilm fra 1996, regissert av Aki Kaurismäki

Handling[rediger | rediger kilde]

Ilona Koponen (spilt av Kati Outinen) arbeider som servitør ved en restaurant kalt Dubrovnik, og er gift med Lauri (spilt av Kari Väänänen) som kjører trikk. De bor i en liten, og beskjedent møblert, leilighet i Helsinki. Når de kommer hjem fra jobb sent en kveld, overrasker Lauri sin kone med en ny TV, som han har kjøpt på avbetaling. De snakker om de faktisk er i stand til å oppfylle deres økonomiske forpliktelser, men blir enige om at TV-betalingene er overkommelige. Men dagen etter, når Lauri kommer på jobb, får han vite at bedriften han arbeider for ønsker å si opp en rekke arbeidere fordi enkelte trikkeruter er alt for ulønnsomme. Lauri sin rute blir også valgt som en av disse rutene.

Dagen etter får Lauri vite at hun er ferdig med sitt aller siste skift ved restauranten. Hun får beskjed, fra eieren av Dubrovnik, om at restauranten snart skal selges til en større kjede og at alle ansatte får sparken ettersom den nye eieren kommer til å hente inn deres egen stab. Både Ilona og Lauri forsøker å lete etter annet arbeid, med nedslående resultater. Lauri får tilbud å begynne som buss-sjåfør. Men han klarer ikke å bestå en medisinsk test, og mister derfor førerkortet som yrkessjåfør. Ilona får jobb på en nedslitt pub/restaurant som ikke engang har et navn, og blir eid en kjeltring som forsøker å unndra skatt. Etter seks uker blir denne restauranten stengt av myndighetene, og Ilona får aldri betalt av den uærlige og korrupte eieren. Både Lauri og Ilona begynner å slite med alkohol, samtidig møter de tidligere kollegaer som også har lignende vanskeligheter.

På et tidspunkt selger de til og med bilen deres, og tar med seg disse pengene til et kasino i håp om å tjene enda mer penger. I stedet ender de opp med å miste alle pengene. De fleste av møblene deres, samt den nye TV-en som Lauri kjøpte, blir overtatt av banken. En dag støter Ilona ved et uhell på fru Sjöholm (spilt av Elina Salo) hennes tidligere sjef. Sjöholm foreslår at Ilona åpner sin egen restaurant. Ettersom Ilona ikke har penger til å satse på dette, samtykker Sjöholm å gi henne den nødvendige kapitalen som et lån. Ilona, ydmyk over sine nylige opplevelser, er i utgangspunktet motvillig til å akseptere dette av frykt for at restauranten kommer til å mislykkes og at hun ikke kan betale tilbake fru Sjöholm. Men hun samtykker til slutt på forslaget hennes. Ilona ansetter noen av de tidligere ansatte fra Dubrovnik, inkludert kokken Lajunen (spilt av Markku Peltola) samt Lauri.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Kati Outinen som Ilona Koponen
  • Kari Väänänen som Lauri Koponen
  • Elina Salo som Rouva Sjöholm
  • Sakari Kuosmanen som Melartin
  • Markku Peltola som Lajunen
  • Matti Onnismaa som Forsström
  • Shelley Fisher som en pianist

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 1. juni 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]