Mika Kaurismäki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mika Kaurismäki
Mika Kaurismäki (cropped).jpg
FødtMika Juhani Kaurismäki
21. september 1955[1][2][3][4] (64 år)
Orimattila
Søsken Aki Kaurismäki
Utdannet ved Hochschule für Fernsehen und Film München
Beskjeftigelse Manusforfatter, filmprodusent[5], filmregissør, skuespiller, filmklipper
Nasjonalitet Finland
Utmerkelser Pro Finlandia (1994)

Mika Kaurismäki (født 21. september 1955 i Orimattila, Finland) er en finsk filmskaper, og er en av få finske regissører med internasjonal suksess og anerkjennelse.

Han er broren til Aki Kaurismäki.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Han studerte film i München, Tyskland (Hochscule für Film und Fernsehen) mellom 1977 og 1981.

Mika og broren Aki viste tidlig en interesse for film, de så 2-3 filmer daglig på det finske filmarkivet, og slukte all film de snublet over. De tilba Jean-Luc Godard og andre franske filmskapere, og lot seg tydelig inspirere av den franske nye bølgen i sin debutfilm, Løgneren (Orig : Valehtelija). Her spiller Aki hovedrollen, en «proletariansk skribent» som røyker konstant, legger an på jenter i øst og vest og stjeler uten å blunke. Meget inspirert av Godards Til siste åndedrag, og stappfull av referanser til deres favorittfilmer (blant annet Lola, The Devil Is a Woman, Bande à part).

Løgneren var en umiddelbar suksess på finske kinoer, og startet en ny era innenfor finsk film, ledet av de to brødrene. Karakteren til Aki i Løgneren het Villealfa (en tilnærmet inversjon av Godards Alphaville). Dette navnet ble blivende, og de dannet selskapet Villealfa Filmproductions. Mot slutten av 80-tallet var dette selskapet Finlands tredje største produksjonsselskap.

Utgivelsen av filmen De arveløse (Orig : Arvottomat) etablerte det som nå kalles «Kaurismäki-stilen». Stilen som de etablerte her ble beskrevet (av Mika selv) som «den melankolske stemningen i en billig kafeteria», og ble beskrevet av Helena Ylänen som «...en ironisk og filosofisk 'getaway-story' som holder på å briste av en skjønnhet som eliminerer alt tungsinn og selvmedlinhet».

Mot slutten av villealfa-perioden startet begge brødrene opp egne selskaper for å utgi egne filmer. Mika etablerte seg i løpet av 90-tallet i Rio de Janeiro, og startet å fokusere på internasjonale co-produksjoner.

Hans største produksjon hittil er komedien LA without a map med David Tennant, July Delpy, Vincent Gallo, Johnny Depp, James Le Gros og Anouk Aimee.

Han jobber for tiden med etterarbeidet i filmen De tre vise menn (2008) (Orig : Kolme viisasta miestä).

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 21. jul. 2015, 138165475
  2. ^ Store norske leksikon, Mika Kaurismäki, Mika_Kaurismäki
  3. ^ Munzinger-Archiv, 9. okt. 2017, Mika Kaurismäki, 00000021299
  4. ^ Discogs, 9. okt. 2017, Mika Kaurismäki, 2226199
  5. ^ Catalog of the Digital Discoverability Project of the RDIFQ

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]