Mika Kaurismäki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mika Kaurismäki
Mika Kaurismäki (cropped).jpg
FødtMika Juhani Kaurismäki
21. september 1955 (63 år)
Orimattila
Søsken Aki Kaurismäki
Utdannet ved Hochschule für Fernsehen und Film München
Beskjeftigelse Manusforfatter, filmprodusent, filmregissør
Nasjonalitet Finland
Utmerkelser Pro Finlandia (1994)

Mika Kaurismäki (født 21. september 1955 i Orimattila, Finland) er en finsk filmskaper, og er en av få finske regissører med internasjonal suksess og anerkjennelse.

Han er broren til Aki Kaurismäki.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Han studerte film i München, Tyskland (Hochscule für Film und Fernsehen) mellom 1977 og 1981.

Mika og broren Aki viste tidlig en interesse for film, de så 2-3 filmer daglig på det finske filmarkivet, og slukte all film de snublet over. De tilba Jean-Luc Godard og andre franske filmskapere, og lot seg tydelig inspirere av den franske nye bølgen i sin debutfilm, Løgneren (Orig : Valehtelija). Her spiller Aki hovedrollen, en «proletariansk skribent» som røyker konstant, legger an på jenter i øst og vest og stjeler uten å blunke. Meget inspirert av Godards Til siste åndedrag, og stappfull av referanser til deres favorittfilmer (blant annet Lola, The Devil Is a Woman, Bande à part).

Løgneren var en umiddelbar suksess på finske kinoer, og startet en ny era innenfor finsk film, ledet av de to brødrene. Karakteren til Aki i Løgneren het Villealfa (en tilnærmet inversjon av Godards Alphaville). Dette navnet ble blivende, og de dannet selskapet Villealfa Filmproductions. Mot slutten av 80-tallet var dette selskapet Finlands tredje største produksjonsselskap.

Utgivelsen av filmen De arveløse (Orig : Arvottomat) etablerte det som nå kalles «Kaurismäki-stilen». Stilen som de etablerte her ble beskrevet (av Mika selv) som «den melankolske stemningen i en billig kafeteria», og ble beskrevet av Helena Ylänen som «...en ironisk og filosofisk 'getaway-story' som holder på å briste av en skjønnhet som eliminerer alt tungsinn og selvmedlinhet».

Mot slutten av villealfa-perioden startet begge brødrene opp egne selskaper for å utgi egne filmer. Mika etablerte seg i løpet av 90-tallet i Rio de Janeiro, og startet å fokusere på internasjonale co-produksjoner.

Hans største produksjon hittil er komedien LA without a map med David Tennant, July Delpy, Vincent Gallo, Johnny Depp, James Le Gros og Anouk Aimee.

Han jobber for tiden med etterarbeidet i filmen De tre vise menn (2008) (Orig : Kolme viisasta miestä).

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]