Sørenga (strøk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se også Sørenga (historisk område)
Sørenga
Bebyggelsen på Sørengautstikkeren sett fra gangbroen fra Paulsenkaia bak Operaen
Basisdata
BydelBydel Gamle Oslo
KommuneOslo
Grenser tilOslofjorden, Bjørvika, Gamlebyen, Grønlia
Innbyggere746 leiligheter
NavnebakgrunnSørengakaia og Sørengautstikkeren fra Sørenga (historisk område).
Beliggenhet
Kart
Sørenga
59°54′09″N 10°45′14″Ø

Nye Sørenga er et strøk i Oslo. Strøket preges av ny bebyggelse, anlagt mellom 2009 og 2017, som del av Fjordbyen. Strøket er anlagt på 1900-tallets kaianlegg utenfor det historiske Sørenga. Område Utbyggingen er del av Bjørvika-prosjektet.[1] Området er avgrenset av Bispekilen i nord, Kong Håkon 5.s gate (tidligere kalt Sørenggata, eller bare Sørenga) i øst og Bispevika (Oslofjorden) i vest. Området ble ferdig utbygd i 2017 med 746 leiligheter fordelt på 8 byggetrinn[2], samt kommunalt sjøbad, havnepromenade, park og flere serveringssteder.

Det må skilles mellom historiske Sørenga (Middelalderbyens søndre bydel) og det nye Sørenga (Sørengkaia og Sørengutstikkeren). Det gamle Sørenga og det nye Sørenga ligger på hver sin side av Kong Håkon 5.s gate (KH5).

Den nordre delen av området er egentlig Sørengkaia, et kaianlegg som ble bygd i perioden 1906-16. Kaiforlengelsen sørover, Sørengautstikkeren, ble bygd i perioden 1961-71. Bebyggelsen har adresse Sørengkaia (7–119, 60–144).[3]

Mellom Sørengautstikkeren og fastland er det gravet en gjennomgående kanal som gjør at Sørenga forbindes til fastlandet med broer. Sørenga er pr. definisjon en øy i Oslofjorden.[trenger referanse]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

I november 2007 solgte HAV Eiendom AS – som ligger under Oslo Havn – utstikkeren for 940 millioner kroner til Sørenga Utvikling KS. Totalt utbyggingsvolum er vedtatt til rundt 80 000 m² (T-BRA), hvorav 90% er avsatt til boliger. Byggingen av første trinn startet høsten 2009, og de første beboerne flyttet inn i 2011. Utbyggingen ble ferdig i 2017. Sørenga inngår i planene for Havnepromenaden fra Frognerkilen til Alnas utløp, som ble vedtatt i 2008. Promenaden vil gå langs sjøkanten rundt utstikkeren.[1]

Nabostrøk[rediger | rediger kilde]

Strøkene i nærmeste omegn er Gamlebyen i øst og Bjørvika i nord og vest. Etter hvert skal Grønlikaia, kaiområdene sør for Sørengutstikkeren og vest for det historiske Grønlia, bygges ut med boliger.

Bebyggelse[rediger | rediger kilde]

Sørenga sjøbad[rediger | rediger kilde]

Sørenga sjøbad er et kommunalt badeanlegg, åpnet i juni 2015 [4] [5]. Anlegget er en 190 meter lang flytende park på 5 000 kvadratmeter, som inkluderer et 200 kvadratmeter stort lukket basseng med renset sjøvann, et 50 meter langt åpent basseng med 8 baner, stupetårn og rekreasjonsområde.

Sørenga sentralpark[rediger | rediger kilde]

Sørenga sentralpark er en grønn akse gjennom boligområdet på Sørenga. På østsiden er sentralparken uteareal for barnehagene, men har ellers fri tilgang for alle. Parken munner ut i Sørenga sjøbad.

Sørenga friluftshus[rediger | rediger kilde]

I 2016 åpnet Den Norske Turistforening en ny turisthytte, eller friluftshus, på Sørenga [6].

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]