Hopp til innhold

Airspeed Ltd.

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Airspeed Ltd ble grunnlagt i 1931 som Airspeed Aircraft i York England av grunnleggerne A. H. Tiltman og Nevil Shute Norway. Med seg hadde de personer som tidligere hadde arbeidet med bygging av luftskip (De tidligere luftskipene «R100» og «R101»).

Med svak økonomi slet foretaket seg gjennom 1930-tallet. Dets første konstruksjon var Airspeed AS.4 Ferry som ble lansert i april 1932. Året etter flyttet virksomheten til Portsmouth hvor selskapet i 1934 ble slått sammen med skipsverftet Swan Hunter & Wigham Richardson Limited og ble til Airspeed Ltd i august samme år. I løpet av 1936 ble sportsflyet AS.8 Viceroy konstruert og bygget for å delta i en interkontinental flykonkurranse.

Den største suksessen for selskapet kom først i 1937 med skoleflyet AS10 Oxford som i stor utstrekning ble brukt av flyvåpen i flere land for utdannelse av flyvere.

Selskapets ideer ble lagt merke til av de Havilland som i 1940 kjøpte opp Swan Hunter & Wigham Richardson Limiteds aksjer i selskapet. Under andre verdenskrig ble der satset stort på å bygge glideflyet Horsa. Horsa ble bygget i over 3 800 eksemplarer og levert til Royal Air Force og USAAF. Det spilte en stor rolle under krigen med transport av luftbårne tropper under invasjonen i Frankrike i 1944.

Airspeed Ambassador

Etter krigen var det et svakt marked for nye fly, men Airspeed satset på å bygge om brukte fly fra krigen til sivile formål. Den svake økonomien gjorde sitt til at de resterende aksjer ble kjøpt opp av de Havilland i 1951 og dermed forsvant selskapet som en selvstendig flyfabrikk.

Fly bygget hos Airspeed[rediger | rediger kilde]

i utvalg

Glideflyet Airspeed Horsa

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]