Airspeed AS.4 Ferry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Airspeed AS.4 Ferry
Informasjon
RollePassasjerfly
ProdusentAirspeed Ltd.
Passasjerer10
Mannskap1
Spesifikasjoner
Lengde12,09 m
Høyde4,34 m
Vingespenn16,76 m
Vingeareal59,55
Egenvekt1 560 kg
Vekt (lastet)2 540 kg
Motorer3 × de Havilland Gipsy
Topphastighet174 km/t
Marsjfart260 km/t
3 900 m
Rekkevidde515 km
Klatrefart170 m/min

Airspeed AS.4 Ferry var et britisk tre-motors, 10-seters passasjerfly fra 1930-tallet bygget av Airspeed Limited i York som bygde fire eksemplarer.

Konstruksjon og utvikling[rediger | rediger kilde]

Det var planlagt som et fly spesielt for å bedrive rundflyvninger. Flyet hadde en heller uvanlig konstruksjon (se foto under Eksterne lenker). Det var en to-dekker med en tredje motor montert på øverste vinge, i motsetning til det vanlige, den tredje motoren i nesen. Motorarrangementet gav flyveren en bedre utsikt. Alle tre motorene var nødvendigvis ikke de samme. De to motorene montert på nederste vinge var de Havilland Gipsy IIs, og motoren på øverste vinge var en de Havilland Gipsy III montert opp ned. Konstruktører var Airspeeds grunnleggere: A. H. Tiltman og Nevil Shute Norway.

Flyet i bruk[rediger | rediger kilde]

Det første flyet G-ABSI Youth of Britain II fløy første gang 10. april 1932 fra Sherburn-in-Elmet, snart etterfulgt av den andre byggingen G-ABSJ Youth of Britain III. I løpet av to år fraktet disse to flyene 92 000 passasjerer på kortere rundturer over britiske byer.

Ved utbruddet av Andre verdenskrig ble det første flyet (G-ABSI) rekvirert av Royal Air Force i 1940, gitt militær registrering 968 og brukt som skolefly.

Det andre flyet ble solgt til India til Himalaya Air Transport and Survey Company Limited i 1934 og fikk indisk registrering VT-AFO. Det ble brukt til å frakte pilegrimer fra Hardwar til Gaucher. Det ble ødelagt av vandaler etter en hangarbrann i 1936.

Det tredje (G-ACBT) og fjerde (G-ACFB) flyet ble bygget for Midland and Scottish Air Ferries Ltd og ble brukt på en etablert rute mellom Renfrew, Campbeltown, Belfast og Speke. Selskapet opphørte i 1934 og flyene lagt ut til salg. G-ACBT ble ikke solgt og ble demontert i 1941. G-ACFB ble igjen tatt i bruk til rundflyvninger for et nytt selskap; Air Publicity Ltd. Det ble så rekviret av Royal Air Force i 1941 og brukt til opplæring av mannskaper.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]