Aircraft Transport and Travel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aircraft Transport and Travel
DH 16 fra AT&T
Etablert5. oktober 1916
Opphørt 28. februar 1921
MorselskapAirco
LandStorbritannia
Grunnlegger(e)George Holt Thomas

Aircraft Transport and Travel Limited var et britisk flyselskap som ble stiftet under første verdenskrig som en avdeling av Airco. Det var det første flyselskap som opererte en regulær rute (mellom London og Paris).

Historie[rediger | rediger kilde]

Den 5. oktober 1916 ble Aircraft Transport and Travel (AT&T) stiftet av George Holt Thomas. Han brukte tidligere militære Airco DH.4 dobbeltdekkere. Det fløy mellom Folkestone og Ghent. Den 15. juli 1919 utførte selskapet en testtur over Den engelske kanal, tross mangel på støtte fra den britiske regjering. Ruten ble fløyet av løytnant H. Shaw i en Airco DH.9 mellom RAF Hendon og Le Bourget lufthavn, turen tok 2 timer og 30 minutter og kostet 21 pund per passasjer.

Den 25. august 1919 brukte selskapet Airco DH.16 på en ny rute fra Hounslow Heath til Le Bourget, den første regulære (daglige) internasjonale rute i verden. Ruten fikk snart ry for sin pålitelighet, tross problemer med dårlig vær. I november 1919 vant det den første britiske sivile luftpostkontrakt. Seks Royal Air Force Airco DH.9A fly ble utlånt til selskapet for å operere flyposten mellom Hawkinge og Köln. I 1920 ble flyene returnert til Royal Air Force.

I februar 1920 ble Aircraft Manufacturing Company Limited (Airco), AT&T, også kjent som Airco Air Express, sammen med morselskapet en del av BSA-gruppen. Det fortsatte å drive under kontroll av Frank Searle fra Daimler Hire Limited.

Så vel som London (Hounslow) til Paris opererte det Croydon Airport til Amsterdam på vegne av KLM. Den 17. mai 1920 opererte det den første KLM-rute mellom London og Amsterdam.

AT&T fortsatte å operere, men Daimler-BSA trakk sin støtte og gjeldstyngede måtte de gå til skifteretten i november 1920 og 17. desember 1920 fløy de den siste turen.[1] Tidlig i 1921 ble alle aktiva kjøpt opp av Daimler og fortsatte som et nytt selskap som Daimler Airway Limited.

I 1921 opererte seks selskaper rute mellom London og Paris: tre franske og tre britiske. De franske selskaper fikk statlige subsidier, og de britiske la ned sine ruter i protest 28. februar 1921.

Flåte[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Putnam Aeronautical Review edited by John Motum, p170 Volume one 1990 Naval Institute Press

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]