Ahmed Kathrada

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Ahmed Kathrada (Født 21. august 1929 i Transvaal) er en sørafrikansk politiker, tidligere politisk fange og anti-apartheid aktivist.

Kathrada var student ved University of the Witwatersrand. I en alder av 17 år forlot han skolen for å arbeide full tid for Transvaal Passive Resistance Council, og han tilbrakte en måned i et fengsel i Durban for sivil ulydighet mot apartheidregimet. Kathrada`s engasjement i anti-apartheid aktiviteter som medlem av African National Congress (ANC) ledet ham til hans lange fengselsstraff ved Robben Island og Pollsmoor fengsel. Der han satt tiltalt for sabotasje og forsøk på å styrte regjeringen med voldelige midler.

Etter hans løslatelse fra fengsel i 1990 ble Kathrada valgt som medlem av parlamentet, som representant for ANC. Som et resultat av Kathradas arbeid med African National Congress møtte han flere kjente apartheid-motstandere som Nelson Mandela. Kathrada er også blitt tildelt fire æresdoktor, deriblant fra University of Missouri, Michigan State University og University of Kentucky. Kathrada ble kåret til nummer 46 på Topp 100 Great South Africans i 2004 og han ble gitt flere utmerkelser for hans anti-apartheid aktiviteter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]