Agim Çeku

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Agim Çeku
Født29. okt. 1960[1]Rediger på Wikidata (63 år)
Qyshk
BeskjeftigelsePolitiker, militært personell Rediger på Wikidata
PartiAlliansen for Kosovos framtid
Kosovos demokratiske parti
Social Democratic Party of Kosovo
NasjonalitetKosovo
Kosovos forsvarsminister
22. februar 2011–
ForgjengerBehgjet Pacolli
Kosovos statsminister
10. mars 2006 – 9. januar 2008
ForgjengerBajram Kosumi
EtterfølgerHashim Thaçi
Signatur
Agim Çekus signatur

Agim Çeku (etternavnet feilstaves ofte som Ceku, født 28. oktober 1960 i Qyshk, Peja kommune, Kosovo) er en kosovoalbansk politiker og general, som har vært Kosovos statsminister fra mars 2006 til januar 2008. Før Çeku ble statsminister var han øverste leder for TMK (Kosovos beskyttelseskorps) fra 1999.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Çeku er uteksaminert både fra Den militære høyskolen i Beograd (Serbia) og Det militære akademiet i Zadar (Kroatia). Han startet sin militærkarriere i 1984 i det jugoslaviske forsvaret hvor han fram til 1991 var tropp kommandant. Da oppløsningen av Jugoslavia startet ble Çeku en del av det nystartede kroatiske forsvaret hvor han til å begynne med var artillerikommandant. Under krigen mellom kroatene og serberne ble Çeku dekorert ni ganger og i 1995 hadde han graden brigadegeneral. Fram til Kosovo-krigen jobbet han ved det kroatiske forsvarsdepartementet. I mars 1999 ble Çeku en del av UÇK (Kosovos frigjøringshær) hvor han var generalstabssjef. Etter krigen hadde Çeku oppnådd graden generalløytnant og ble øverste leder for TMK som i all hovedsak besto av tidligere UÇK-medlemmer. I mars 2006 meldte han seg inn i partiet Alliansen for Kosovos Fremtid (AAK) og ble Kosovos statsminister. I november 2007 var det valg i Kosovo og partiet til Çeku gjorde det relativt dårlig. I januar 2008 gikk han av som statsminister og Hashim Thaçi overtok. Çeku har forlatt AAK og signalisert at han vil stifte sitt eget politiske parti.

Familieliv*[rediger | rediger kilde]

Çeku er gift med en kroatisk kvinne og de har tre barn sammen. Under Kosovo-krigen ble både faren, Hasan Çeku, og broren, Kadri Çeku, drept av serbere i det som er kjent som Qyshk/Cuska-massakren hvor 44 sivile albanere ble først massakrert og så brent.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Munzinger Personen, oppført som Agim Ceku, Munzinger IBA 00000025933, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]