Afgrunden (stumfilm)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Afgrunden
orig. Afgrunden
Generell informasjon
Sjanger Drama
Utgitt Danmark 12. september 1910
nypremiere: 2. april 1973; 15. august 2003 (Odense International Film Festival); 9. februar 2007 (Berlin International Film Festival)
Lengde 38 min.
Språk Stumfilm
Bak kamera
Regissør Urban Gad
Manus Urban Gad
Sjeffotograf Alfred Lind
Foran kamera
Medvirkende Asta Nielsen
Robert Dinesen
Poul Reumert
Filmselskap Nordisk Films Kompagni A/S
Eksterne lenker

Afgrunden (utgitt 12. september 1910), er en dansk erotisk-melodramatisk stumfilm. Den ble regissert av Urban Gad og produsert av Nordisk Film Kompagni. Afgrunden var Asta Nielsens filmdebut.

Filmen satte Danmark på det internasjonale filmlandkartet, spesielt med et ry for å lage dristige erotiske melodrama. Spesielt scenen hvor Asta Nielsen og Poul Reumert deltar i en erotisk parisisk «Apache»-dans, ble ansett[av hvem?] for å være ekstremt vulgær på den tiden. Også Robert Dinesen debuterte i filmen, og den var Urban Gads første regissøroppgave. Filmen var kunstnerisk sett et banebrytende verk, og ble en stor publikumssuksess. Den ble vist fra 12. til 30. september med 13 visninger om dagen, i alt over 600 forestillinger.

Afgrunden hadde Gøglerblod som arbeidstittel, og ble dessuten markedsført som Der Abgrund, Abgründe (tysk), The Abyss (engelsk) og Avgrunden (svensk).

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen er et erotisk kjærlighetsdrama om spillelærerinnen Magda Vang (Asta Nielsen) som er forlovet med prestesønnen Knud Svane (Robert Dinesen), men blir betatt av sirkusartisten Rudolph Stern (Poul Reumert, som hun rømmer med. Han utnytter henne og har andre kvinner på siden, og da han prøver at selge henne tilbake til Knud, dreper hun ham på tross av at hun elsker ham. I siste scene blir hun ført vekk av politiet.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Asta Nielsen Magda Vang
Robert Dinesen Knud Svane, prestesønn og ingeniør
Poul Reumert Rudolph Stern, sirkusartist
Hans Neergaard Peder Svane, prest
Hulda Didrichsen prestekone
Emilie Sannom Lilly d'Estrelle, varietésangerinne
Oscar Stribolt oppvarter i bevertningshage
Arne Weel gjest i bevertningshage
Johannes Fønss gjest i bevertningshage
Torben Meyer

Restaurasjon[rediger | rediger kilde]

Afgrunden er blitt restaurert i en ny digitalisert utgave og gjenutgitt av Det Danske Filminstitut. Den nyutgitte versjonen er basert på den originale usensurerte utgaven, og kommer i en samling med alle fire av Asta Nielsens danske stumfilmer: Afgrunden (1910), Balletdanserinden (1911), Den sorte drøm (1911), Mod Lyset (1919).[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]