Den sorte drøm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den sorte Drøm
orig. Den sorte Drøm
Generell informasjon
UtgivelsesårDanmark 4. september 1911
Prod.landDanmark Danmark
Lengde53 min.
SpråkStumfilm
Bak kamera
RegissørUrban Gad
ProdusentFotorama
ManusforfatterUrban Gad
SjeffotografAdam Johansen
Foran kamera
MedvirkendeAsta Nielsen
Valdemar Psilander
Gunnar Helsengreen
Eksterne lenker
Asta Nielsen i 1911 som Stella på filmsettet til Den sorte drøm

Den sorte Drøm er en dansk stumfilm fra 1911, regissert av Urban Gad og med stjerneskuespillene Asta Nielsen og Valdemar Psilander i hovedrollerne. Det er en av bare fire danske filmer med Asta Nielsen, og i stil og emne veldig lik Balletdanserinden.

Handling[rediger | rediger kilde]

Den unge sirkusrytter Stella (Asta Nielsen) er fanget mellom to menns kjærlighet: juveler Hirsch (Gunnar Helsengreen) og grev Waldberg (Valdemar Psilander). Selv elsker hun greven, men juveleren utfordrer ham til et spill hasard med kort. Waldberg starter med hell, men hellet snur seg snart og han taper igjen og igjen og tvinges til sist til å underskrive et gjeldsbevis på det astronomiske beløp av 85 000 Mark. I desperasjon kjøper greven en pistol, og vil drepe seg selv, men Stella oppdager pistolen og tar den fra ham. Hun går hjem til juveleren og stjeler et halskjede fra ham. Juveleren ser tyveriet i et speil, men gjør ikke noe for å stoppe henne. I stedet følger han henne tilbake til greven, som Stella overdrar halskjedet til og oppfordrer ham til å selge den så han kan betale gjelden. Etter de skilles, tar juveleren fatt i henne og beskylder henne for tyveri, selv om han ikke overlater henne til politiet selv om han har sjansen. I stedet tvinger han henne til å gå med til en middagsavtale. I mellomtiden selger greven halskjeden til en annen juveler, som juveler Hirsch kjøper den tilbake fra. Stella drar av sted til sin middagsavtale, men glemmer sin veske hvor greven finner pistolen og en beskjed som leder ham til juvelerens hjem. Greven beskylder henne for utroskap og skyter henne. Med sine siste krefter før døden, forteller hun ham om hva som virkelig har skjedd.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Asta Nielsen Stella, sirkusdanserinne
Valdemar Psilander Johan Waldberg, greve
Gunnar Helsengreen A. Hirsch, juvelér
Poul Baastrup sirkustjener
Ellen Gottschalch
Peter Fjelstrup
Ellen Feldmann
Adolf Tronier Funder
Hans Albers

Restaurering[rediger | rediger kilde]

Den sorte Drøm er blitt restaurert i en ny digitalisert utgave og gjenutgitt av Det Danske Filminstitut. Den kommer i en DVD-samling med de fire danske stumfilmer som Asta Nielsen var med i: Afgrunden (1910), Balletdanserinden (1911), Den sorte drøm (1911), Mod Lyset (1919).[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]