Affeksjonsverdi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Affeksjonsverdi oppstår fra personlige minner som assosieres med objektet, uten hensyn til objektets pengeverdi.

Affeksjonsverdi (fransk, valeur affective) er en subjektiv verdi man knytter til et objekt. Som en individuell, følelsesmessig verdi oppstår affeksjonsverdien fra personlige minner som assosieres med objektet, uten hensyn til objektets kulturminneverdi, samfunnsverdi, relativ nytteverdi, monetær verdi eller pris. Affeksjonsverdi er ofte knyttet til egne forfedre og arv. Dette er gjerne eiendommer, som egne barndomshjem, fritidsboliger, odelsgårder, etc. eller gjenstander som eldre foto, bunader, dåpskjoler, arvesølv, møbler, klokker, etc. For arvegods kan alderspreg etter bruk, slitasjemerker og annen patina være med å styrke affeksjonsverdien.

Affeksjonsverdi er vanligvis ikke gjenstand for erstatning. Den subjektive affeksjonsverdien som tillegges objekter kan heller ikke forsikres. Er det forøvrig etablert et marked for dette som et samlerobjekt, for eksempel kunst- eller kulturhistoriske gjenstander eller samlinger, kan disse forsikres.

Eiendommer, som i tillegg til eiers affeksjonsverdi også representerer fellesskapets kulturminneverdier, vil sammen med dens økonomisk verdi, øke sin muligheten for å bli bevart for ettertiden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]