Hopp til innhold

Verdi (økonomi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For andre betydninger, se verdi.

Verdi betegner innenfor økonomien den relative nytte et individ tillegger en gjenstand eller en tjeneste. Det relative i den tillagte verdien kan uttrykkes ved å gjøre rede for individets preferansekart - hvordan vurderer individet den aktuelle varen eller tjenestens nytte sammenliknet med nytten av andre (tilgjengelige) varer eller tjenester? Innen økonomien angir derved benevnelsen den nytte et element tillegges basert på markedets interesse for å gjøre et bytte mellom elementet og noe annet. Som oftest benyttes en monetær betegnelse på nivået verdien av elementet har.

Verdi må ikke forveksles med pris. Warren Buffett har sagt at «Price is what you pay. Value is what you get».

I et marked vil tillagt verdi være bestemt av en rekke forhold, som tilgjengelighet og knapphet (tilbud og etterspørsel), individuelle preferanser og behov, trender og moter (påvirkning), eller markedsføring.

Såkalt intrinsikal verdi, iboende verdi eller egenverdi betegner et individs verdsetting eller vurderte kvalitet av en gjenstand eller tjeneste. Ordet kan ha ulik mening i ulike sammenhenger, men brukes oftest for å angi en økonomisk verdi ved bruk av økonomiske mål (pris).

Se også[rediger | rediger kilde]