Afartriangelet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart med Afartriangelet inntegnet (mørkere rødt område i midten av kartet) og de østafrikanske riftsonene. Røde trekanter viser historisk aktive vulkaner.
Topografisk kart.

Afartriangelet (også kalt Afardepresjonen, selv om ikke hele området ligger under havoverflaten) er et lavtliggende område i den nordlige delen av Riftdalen i Øst-Afrika. Deler av området utgjør en geologisk depresjon. Fra midten av triangelet (Afar trippelpunkt) blir tre jordplater skjøvet fra hverandre med ulike hastigheter.[1]

I regionen er det funnet fossile eksemplarer av de aller tidligste hominini, det vil si de første av menneskets forfedre, og området regnes av noen paleontologer å være vuggen til evolusjonen av mennesker. Regionen overlapper grensene til Eritrea, Djibouti, Somalia og mye av Afar-regionen i Etiopia. I Afartriangelet finnes det laveste punktet i Afrika, Assalsjøen i Djibouti, på 155 meter under havet.

Elven Awash er den viktigste vannkilden i regionen, men den går tørr i den årlige tørkeperioden og ender ellers i en kjede med saltvannsjøer. Den nordlige delen av Afartriangelet er også kjent som Danakildepresjonen. Triangelet domineres av varme, tørke og minimalt med luftsirkulasjon, med noen av de varmeste stedene (gjennomsnittlig årstemperatur) på jorden.[2]

Det finnes mange viktige fossile funnområder i Afartriangelet, inkludert den midtre Awash-regionen og områdene Hadar, Dikika og Woranso-Mille. Disse områdene har frembrakt rester av de tidligste (fossile) hominini og menneskelig verktøyskultur, samt mange fossiler av ulik flora og fauna.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tectonics of the Afar Depression: A review and synthesis». Journal of African Earth Sciences. 1-2. 41: 41–59. 1. januar 2005. ISSN 1464-343X. doi:10.1016/j.jafrearsci.2005.03.003. Besøkt 4. januar 2018. 
  2. ^ «Ethiopia Afar Depression | Danakil Desert». ethiopiavoyage.com. Besøkt 4. januar 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata